Aktywne Wpisy
picasssss1 +917
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz
Kearnage +527
Mój skład od dłuższego czasu jest już zamknięty to spisuję swoje oczekiwania na 2023, ku pamiętniczkowi :)
Nie licząc stażystów mam tylko 4 nowych kolarzy, przy czym nie aż tak wielu drogich przepłaciłem, więc liczę na wyjście na zero, czyli spłacenie składu. Co prawda te ok. 9000 może już nie wystarczyć do podium, ale biorę to na klatę, kosztem sentymentu do kolarzy którzy jeździli u mnie w zeszłym sezonie.
LIDERZY NA TRUDNIEJSZY TEREN:
(816) O'CONNOR Ben 898+898+898
Dostał 3 lata kontraktu za podobną kwotę jak w poprzednim sezonie. Pokazał że może zdobywać koło 1000 punktów regularną jazdą, a nie tylko pojedynczym wyskokiem/ocierciem się o podium w TdF. Z drugiej strony, czy to materiał na więcej, np. +1500 w którymś z tych 3 sezonów, to chyba nie.
(802) POWLESS Neilson 663+663+663
Analogiczna sytuacja, tyle że zdążyłem z nim podpisać zanim nazdobywał jeszcze punktów jesienią :) Generalnie wyszedłem z założenia że nie szukam liderów w góry za ok. 1000, skoro mam takich w składzie i nikt za bardzo nie chce ich licytować ze mną. W kościach mi trzeszczy że Powless będzie bardziej opłacalny niż O’Connor
(1320) HIGUITA GARCIA Sergio Andres 404
Świetnym posunięciem był ten podpis zeszłej zimy i ciężko bez draftu będzie znaleźć kogoś na zastępstwo, kto zrobi prawie 1000 przebitki na kontrakcie. To może chociaż kolejny życiowy sezon na otarcie moich łez? ;)
(527) GUERREIRO Ruben Antonio Almeida 236+236
Zawsze miałem duże pokłady ufania w niego i opłaciło się. Człowiek może zdobyć punkty w każdym terenie, włącznie z dość ciężkimi generalkami, dodał mi ponad 500 punktów, a jest dziesiąty na liście płac i mam go jeszcze przez 2 lata prawie za darmo.
LIDERZY NA KLASYKI i SPRINTY:
(623) HERMANS Quinten 623
Kolejna przedłużka. Pod sam koniec budowy składu miałem kilkaset CQ budżetu, potrzebowałem kogoś w miarę pewnego na klasyki i nie wierzyłem że podpisuje gościa po życiowym sezonie i w trakcie przenosin do mocniejszego Alpecin. Będę zadowolony jak spłaci się w 70-80% :)
(1472) PEDERSEN Mads 589
Absolutna gwiazda zespołu i tylko żal że to ostatni rok jego kontraktu…Plusem jest to że jak nawet nie powtórzy znakomitego 2022, to i tak powinien wyjść na plus. Minusem że prawdopodobnie tyle go widzieli w zespole – za 500-700 nie pójdzie, a za +1000 nie będzie mnie stać.
(659) BENNETT Sam 566
Z bólem spłacał się w 2022, oby w 2023 było nie gorzej. Swoje lata i problemy ma, więc na za dużo nie liczę, aczkolwiek wygranie takiego np. Frankfurtu nie jest jakieś uber-niewykonalne, a zastrzyk CQ jest spory.
(305) MOLANO BENAVIDES Juan Sebastian 213
Człowiek zagadka, raczej za odpowiednie pieniądze do możliwości. Chociaż wcale się nie zdziwię jak wyskoczy gdzieś z czymś grubszym. Z łokciem na przykład.
WILCZKI:
(160) VAN UDEN Casper 388+388+388
Rok temu ładnie wypatrzyłem go w developmencie DSMu, ale już nie przyszło mi do głowy żeby podpisać papier na 3 lata. Musiałem więc zawalczyć w to okienko i udało się. Może będę miał następcę Pedersena ;) W każdym razie jestem całkiem zadowolony z kwoty 388x3.
(37) FISHER-BLACK Finn 154+154+154
Ostro musiałem się o niego pobić. Oczywiście zdrowie po wypadku może mu zahamować rozwój, ale ryzyko jeszcze nie było jakieś ogromne. Jeździć, obserwować!
(164) VACEK Mathias 40+40
Odkrycie <3 nie spodziewałem się raczej wicemistrzostwa świata U23, a już na pewno etapowego zwycięstwa w WT. Mam 2 lata żeby się nacieszyć bomblem :)
(358) STRONG Corbin 37+37
Odkrycie do kwadratu, pamiętam że zeszłej zimy jakoś pod koniec budżetu go brałem i nie spodziewałem się że chłop jest taki wszechstronny. Sam jestem ciekaw gdzie jest jego sufit w ciągu najbliższych 2 lat, a później to już w ogóle.
(98) HAYTER Leo 33+33
Z jednej strony bardzo ładnie jeździł w U23, z drugiej obawiam się że w INEOS niekoniecznie łatwo będzie mu rozwinąć skrzydła, no ale talent jest, więc „wymagam” progresu.
(124) LAMPERTI Luke 9+9
Cały czas mam nadzieję że jeszcze u mnie w zespole może być czarnym koniem sprintów w wyścigach w Europie, no ale na razie niech gdzieś podpisze. Zakończenie sezonu w Tajwanie było obiecujące.
(253) UIJTDEBROEKS Cian 0+0
Myślę że to był dobry sezon, ale oczywiście „marnując” bodajże 2 pick zeszłorocznego draftu, oczekuję że w tym sezonie będzie 500, a w następnym 1000.
(0) SCHMIDT Artem 0+0+0
W amerykańskiej drużynie raczej nie ma szans ze będzie przesuniętym o rok Cianem, ale mam nadzieję że pokaże się na tyle, że te 2 kolejne lata kontraktu spędzi już w jakimś europejskim zespole.
POZOSTALI:
(474) ALLEGAERT Piet 374
Człowiek od czarnej roboty, który robi prawie to co moi nominalni liderzy na sprintach i klasykach - jednym zdaniem – n--------a dużo wyścigów i dowozi punkty, czasem 7 miejsca, czasem 24, ale jest stabilny. Jeszcze jeden sezon Piet, a potem ponegocjujemy ;)
(149) GIBBONS Ryan 389
Dobrze że nie był jakoś mocniej droższy, bo pierwszy raz się na nim poważniej przejechałem. A teraz jeszcze jest bez zespołu. Bez oczekiwań w jego kierunku.
(194) AULAR SANABRIA Orluis Alberto 194+194
Nowy w zespole, miał 2 dobre sezony w karierze, chyba nie ma kontraktu, więc spore ryzyko.
(111) REPA Vojtech 111+111+111
Prawdopodobnie przedobrzyłem :D Dobrze że chociaż został w Kern Pharma. Jakiś tam potencjał jest (bo 5. GC w Słowenii), ale czy się doczekam powtórki w te 3 lata to nie jestem pewny.
(91) RAJOVIC Dusan 91+91+91
W końcu mam właściwego Serba w drużynie (tak naprawdę to już miewałem go w innym wcieleniu fantasy). Raczej to nie jest w kwestii zdobyczy CQ dobra okoliczność że pierwszy sezon pojeździ w WT, ale może za 2 i 3 lata będzie solidnie na plusie w stosunku do 91.
(76) BRAET Vito 76+76+76
22 lata, sporo startów, sporo wyników w punktach, wygląda jak młody Allegaert.
(80) BITTNER Pavel 64+64+64
Większość jego wyników to U23, angaż w dorosłym DSMie może być wrzuceniem na głęboką wodę, ale mogę poczekać te 2-3 lata.
(5) VERVLOESEM Xandres 40+40
O krok od w-------a z drużyny.
(104) LAPEIRA Paul 36+36
Były 2 przebłyski w ciągu sezonu, trudno się nastawiać na powtórki, bo regularności brak.
(37) VERSCHAEVE Viktor 25+25
O krok od w-------a z drużyny.
(13) KELEMEN Petr 23+23
Na tyle tani i na tyle perspektywiczny (chociaż nie wiadomo gdzie będzie jeździł), że będę go trzymał :)