Aktywne Wpisy

Kordianyt +50
Krotka pilka do graczy PC - jaka gra z ostatnich 3 lat wywarla dla was najwieksze wrazenie i polecilibyscie dalej? Kupilem tlustego kompa i ogralbym cos nowego i ciekawego, pozdrawiam #gry #pcmasterrace #komputery

BlackBlack +59
Dzisiaj w nocy zmarła moja dziewczyna. Miała wypadek samochodowy. Pogotowie przyjechało bardzo szybko. Reanimowali ją 40 minut, ale nie udało się. Nie umiem sobie z tym poradzić. Umarłem razem z nią.
Jak sobie myślę, że ona teraz jest gdzieś tam sama, że już nie będę mógł jej pomóc, że już nigdy nie zasnę obok niej, że już nigdy nie obudzi mnie całusem w czoło, że już nigdy nie zrobię jej tostów z
Jak sobie myślę, że ona teraz jest gdzieś tam sama, że już nie będę mógł jej pomóc, że już nigdy nie zasnę obok niej, że już nigdy nie obudzi mnie całusem w czoło, że już nigdy nie zrobię jej tostów z
Lila urodziła się 20 lipca 2022 roku. Jest to kotka brytyjska krótkowłosa. Trafiła do nas z hodowli 22 października. Przez pierwsze dni była wesoła, energiczna i wszystko ją interesowało. Od razu skradła nasze serca. Po kilku dniach zaczęły się niestety
drobne problemy. Lila zaczęła być osowiała i apatyczna. Myśleliśmy, że to może być depresja ponieważ kotek był u nas krótko.
Jako że stan się nie poprawiał udaliśmy się na wizytę do weterynarza. Kotek miał spuchnięty brzuszek i ciągle był senny. Weterynarz sprawdził temperaturę - 39,9. Stwierdził, że to "jakiś wirus", dał antybiotyk, coś na wzmocnienie i kazał przyjść na drugi dzień na kontrolę.
Na następny dzień stan kota nie uległ poprawie. Lila cały dzień spędziła w łóżku. Weterynarz ponownie zbadał temperaturę - 40,2.
Zlecił USG brzucha i podstawową morfologię. Na USG wyszedł płyn w jamie brzusznej "w małej ilości". Stwierdził, że możemy spróbować pobrać próbkę na następny dzień "o ile się uda". Zaczął mówić, że u takiego kota może to być ciężkie, a jedynym sposobem żeby potwierdzić FIP jest zobaczenie kolor płynu i sprawdzenie jego lepkość pod palcami... Jeżeli stwierdzi, że to FIP to kot powinien zostać poddany eutanazji. Przepisał też leki moczopędne, które jak sam uznał pomogą kotu wysikać płyn z otrzewnej...
I tak dochodzimy do dnia dzisiejszego. Podjęliśmy decyzję o zmianie weterynarza. Udaliśmy się do przychodni z nowocześniejszym sprzętem.
Nagle okazało się, że płynu w brzuchu jest bardzo dużo. Udało się pobrać płyn i krew do biochemii. Płyn został wysłany do laboratorium, wyniki będą w poniedziałek/wtorek, jednak lekarz również podejrzewa FIP.
FIP jak już wspomniałem nie jest leczony w Polsce. Jest to wyrok śmierci dla kotów, które przeważnie umierają w ciągu kilku dni do 4 tygodni.
Jednak to, że w Polsce się tego nie leczy, nie oznacza, że w innych krajach podchodzi się do tego w taki sam sposób.
My się nie poddajemy i dopóki kot sie nie męczy to próbujemy go uratować. Ale o tym w następnym poście
Postaram się publikować pod tagiem #lilazfip. Więc można śmiało czarnolistować tag lub mnie :)
Zdrówka kitkowi życzę
Koszt leku zależy od wagi kota, nasza kruszynka waży tylko 1,2kg więc koszta nie sa aż tak wysokie (╯︵╰,)
Ja dostałem drugiego kota bo nie było ratunku.