Aktywne Wpisy

PrawieJakBordo +1517
#przypalonykot dostał stołek w bezpiecznej odległości od kominka.
PS. Sezon grzewczy rozpoczęty
PS. Sezon grzewczy rozpoczęty
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Jestem zielony w temacie - pokierujecie do jakichś artykułów, rozwiązań etc? Może jakieś rady, wszystko się przyda.
#pcmasterrace #komputery #siecikomputerowe #serwery
@presha: wszystko zależy - co to ma robić. Jak tylko storage - to gotowe systemy operacyjne "ala-NAS" typu TrueNAS, FreeNAS, OpenMediaVault itd...
ALE sensu na takim klocu nie bardzo jest, bo będzie brał prądu sporo (w rozliczeniu 24/7), szumiał burczał i zaraz się okaże że jeszcze zasilacz padnie ze starości. To już lepiej kupić NAS prawdziwy ;)
a jak obnize Vcore / taktowanie? latami chodził na 4,6Ghz, niech sobie odpocznie :)
chciałbym mieć w sieci kompa, na który mógłbym robić backup najważniejszych plików z różnych urządzeń, ale jednocześnie móc też np obejrzeć zdjęcia czy filmy z wakacji.
Chciałem to zrobić na tym starym i5, bo procek jest naprawdę wytrzymały - latami robił za stację roboczą, potrafił renderować ponad dobę przy OC 4,6Ghz (w srodku jesli dobrze pamietam dark rock pro). No ale jesli to nie ma sensu, zaopatrzę się w nowy
@presha: System=soft - już ci podałem (to soft który jest wgrywany jako system, i zajmuje się "wszystkim", a nie wgrywany soft na system operacyjny)
Wifi - zawsze jest gorsze od kabla, tylko kabel jeśli jest możliwość.
@presha: nikt nie twierdzi że brakuje mu mocy, chodzi raczej o to że nie jest energooszczędny a to jest jedna z ważniejszych cech systemu chodzącego 24/7