Aktywne Wpisy
Antybristler +2179
Chciałem zrobić zwykłe zdjęcie księżyca, a wyszło mi zdjęcie życia (✌ ゚ ∀ ゚)☞
https://i.imgur.com/eDl2zRB.mp4
wziuuuum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ksiezyc #astronomia #astrofoto #astrofotografia #chwalesie
https://i.imgur.com/eDl2zRB.mp4
wziuuuum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ksiezyc #astronomia #astrofoto #astrofotografia #chwalesie
Volantie +442
Ja #!$%@?. Minimalna w przyszlym roku 4300 brutto. Przeciez z calym szacunkiem jak ktod zarabja 6-7k brutto i nie dostanie znaczej podwyzki kosztow to bedzie jak naplucie na morde.
Nie mowiac o ludziach co maja dzis 5-6k brutto. Juz widze jak janusz daje wszystkim podwyzki
:/ na #!$%@? sie bylo uczyc
#pracbaza #praca #inflacja
Nie mowiac o ludziach co maja dzis 5-6k brutto. Juz widze jak janusz daje wszystkim podwyzki
:/ na #!$%@? sie bylo uczyc
#pracbaza #praca #inflacja
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
odnośnie tego mam dwa pytania:
1)Czy papież naprawdę tak powiedział?
2)Czy zgadzacie się z tym twierdzeniem: "chrześcijanie i muzułmanie wierzą w jednego i tego samego Boga"? Bo dla mnie ta teza jest w oczywisty sposób nieprawdziwa, równość zachodzi wtedy tylko wtedy gdy zachodzi równość, a papież mówiąc to (jeśli powiedział) nie zdefiniował sobie jakiejś abstrakcyjnej relacji równości, a wiadomo że muzułmanie nie wierzą w Trójcę Świętą, więc nie wierzą w Boga.
#katolicyzm
Tak.
Nie.
@Alky: to dlaczego coś takiego powiedział?
@Alky: w taki sam sposób uzasadniasz czy masz jakiś inny?
https://jp2online.pl/publikacja/asyz-1986-dzien-modlitw-o-pokoj-spotkanie-religii-swiata;UHVibGljYXRpb246Nzg=
Tak.
Jakieś rozkminianie, badanie, sprawdzanie co do słowa, a bo "tutaj jest tak napisane", a to "tam napisano tak" xD to jest ta sama liga co jazda na worku wody na osiołku w szabas, picie pod ziemią bo tam nie widać albo skrupulatne liczenie na kalendarzyku kiedy wolno się ruchać
@powaznyczlowiek: Ciebie to może i śmieszy (takie podejście ogólne, poruszanie się wzdłuż prawa), ale
Franciszek spotykał się z prawosławnymi w Bari:
"Wśród przedstawicieli Kościołów prawosławnych są: patriarchowie prawosławni – konstantynopolski Bartłomiej I oraz Aleksandrii i całej Afryki Teodor II, metropolita wołokołamski Hilarion, przewodniczący Wydziału Zewnętrznych Kontaktów Kościelnych Patriarchatu Moskiewskiego (OWCS), syryjski patriarcha Antiochii Ignacy Efrem II i patriarcha-katolikos Asyryjskiego Kościoła Wschodu Mar Gewargis II. Jest też pięciu patriarchów katolickich Kościołów wschodnich
Tak.
Tak. Sam Koran wiele razy wspominał o tym samym co Nowy Testament. Wystarczy poczytać:
I wspomnij w Księdze Marię! Oto ona oddaliła się od swojej rodziny do pewnego miejsca na wschodzie. I oddzieliła się od nich zasłoną. Wtedy posłaliśmy do niej Naszego Ducha i on ukazał się jej
Nic mi nie wiadomo o tym żeby Jezus założył kościół w Watykanie z wielką złotą bramą i uzbrojoną strażą oraz starszym człowiekiem na czele, którego każde słowo ma analizować parę miliardów ludzi na świecie i wg nich żyć. Za to sporo mówił o miłości do bliźniego
@juin: prawosławni to jednak trochę co innego niż muzułmanie, ale wciąż taki dialog uważam, że ma mało sensu
@ManiacTeam: No dobrze, ale muzułmanie nie uznają Trójcy Świętej, więc nie wierzą w Boga, tylko w jakieś swoje własne wyobrażenie absolutu
Podobnie szabas jest dniem
A ja sądzę, że jest inaczej.
1. Allah czyli Bóg. To nie imię Boga a nazwa wbrew obiegowej opinii :)
2. Al-masih Isa ibn Marjam. Domyślasz się kto to? :)
3. Ruh-ul-Qudus. Zgadnij kto to :)
Jedynie czego Koran nie uznaje to postać Józefa. Tak samo Świadkowie Jehowy nie uznają
Spójrz choćby na jego wczorajsze wystąpienie, on wskazuje nie na siebie, nie na Kościół - ale na Jezusa i Ewangelię:
"„Zawsze możemy uczynić miejsce na pragnienie, aby zacząć od nowa, wyruszyć na nowo, nawrócić się” – powiedział Papież w rozważaniu przed modlitwą Anioł Pański. Nawiązał do dzisiejszej Ewangelii opowiadającej o Zacheuszu, który w Jerychu był zwierzchnikiem celników. Franciszek
@ManiacTeam: po tym się domyśliłem
@ManiacTeam: tego nie wiem
@ManiacTeam: + Trójcy Świętej + pewnie wielu innych rzeczy
A co ja ci przed chwilą napisałem w odpowiedniej kolejności?
@juin: ładny opis wczorajszej ewangelii, ale co to ma do ekumenizmu?
Koraniczne określenia „słowo Boga” (kalima Allah) i „duch świętości” (ruh al-kudus) zostały użyte kilkakrotnie w odniesieniu do Jezusa
@ManiacTeam: no właśnie nie, bo piszemy o kompletnie dwóch innych rzeczach, rozumiem co piszesz, ale to nie dotyczy mojego oryginalnego i późniejszych pytań, ale ogólnie ciekawe rzeczy wysłałeś, więc dziękuję za opinię
Na koniec dodam, że Jezus nigdy