Wpis z mikrobloga

Mirki jestem zielony w temacie ekspresów do kawy.
Całe życie piłem zwykła czarną.
Jaki ekspres możecie polecić stacjonarnie np w Media expert do 2500 zł?
#kawa
  • 45
  • Odpowiedz
@GodALLU: najważniejsze pytanie, jaką kawę chcesz pić.
Jeżeli chcesz nacisnąć przycisk i mieć cappuccino to wtedy ekspres może być dobrą opcją. Ale jeżeli obudziłeś się dzisiaj z pomysłem: "kupuję ekspres" to ochłoń i zastanów się, może wystarczy mokapot, V60, aeropress albo ekspres przelewowy.
Z resztą "wystarczy" to może złe słowo, bo V60 nie jest konkurencją dla ekspresu ciśnieniowego, produkuje po prostu zupełnie inną kawę.
  • Odpowiedz
@antek_akrobata: po prostu raz na jakiś czas wypił bym inna kawę niż zwykła mk cafe czarna ( ͡° ͜ʖ ͡°) w sensie jakieś cappuccino czy latte macchiato. Kompletnie nie wiem jak smakuje taka kawa z ekspresu. Jedyna jaką piłem to na Orlenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale z drugiej strony.... Czy chce mi się wydawać 3 tys na ekspres gdzie wypije taka
  • Odpowiedz
@GodALLU: jeżeli nie chcesz wydawać 3 tys., to możesz kupić jakiś tańszy ekspres. Albo:

kawiarka/aeropress + dobre, świeże ziarna zmielone w kawiarni i będziesz miał lepszą kawę, niż w przeciętnych cukierniach i kawiarniach. Oczywiście nie uzyskasz takiego ciśnienia jak w ekspresie i to jest istotne ograniczenie. Nie dorównasz ekspresowi, ale dobrą kawę i tak jesteś w stanie zrobić. Jeżeli się wkręcisz to dokupisz młynek ręczny i wagę elektroniczną.

Polecam iść
  • Odpowiedz
@GodALLU weź sobie coś z DeLonghi, naprawno będziesz zadowolony. Ja również piję czarna ale od czasu do czasu wypije latte czy inne kawę. Dobry w szczególności jak goście przyjdą bo szybko się robi kawę. Tylko jeden minusy. Dużo mleka idzie
  • Odpowiedz