Wpis z mikrobloga

Przeczytałem właśnie, że Polska to prawdopodobnie jedyny kraj w Europie, w którym młoda pielęgniarka zarabia więcej od młodego lekarza. Przecież to jest absurd. Odpowiedzialności zero, samodzielności zero. A narzekań piguł na zarobki, gdy wykręcają pensje rzędu kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie nie mogę słuchać.

#medycyna #lekarz #lekarski
  • 8
  • Odpowiedz
@radio_dalmacija:

Polska to chyba jedyny kraj, gdzie lekarz od 1.07 w publicznej OZ będzie otrzymywał mniejsze wynagrodzenie niż pielęgniarka, której zleci podanie leku oraz farmaceuta realizujący receptę, którą wystawił.

Przecież to absurd.

wsp. 1,19 & 1,29

-Wojciech Szaraniec, Przewodniczący Porozumienia OZLL
  • Odpowiedz
@Bardamu: Rezydent po studiach zarabia 7k za etat bez dyżurów co reguluje ustawa. Pielegniarka w szpitalu panstwowym nie ma szans na takie zarobki za sam etat. Wiec nie wiem co to za info
  • Odpowiedz
@hurb: Ze specjalizacja, ale rozmawiamy o lekarzu rezydencie i pielegniarce prosto po studiach. Z tego co czytam to w dalszym ciagu po studiach pielegniarskich nie masz 7k gwarantowanego ustawa
  • Odpowiedz
@Bardamu: @jazdunia: Pielęgniarka ze specjalizacją zarabia 7304zł, lekarz bez specjalizacji/lekarz rezydent ma 6738zł. Problem w tym, że bez względu na poziom wykształcenia pielęgniarki to lekarz kieruje zespołem terapeutycznym. Proces zdobywania specjalizacji różni się znacząco między tymi zawodami. Zarówno jeśli chodzi o czas trwania, jak i trudność.
  • Odpowiedz
> Lekarz albo lekarz dentysta, bez specjalizacji — współczynnik 1,19

> Pielęgniarka z tytułem zawodowym magister pielęgniarstwa albo położna z tytułem magister położnictwa z wymaganą specjalizacją w dziedzinie pielęgniarstwa lub w dziedzinie mającej zastosowanie w ochronie zdrowia —współczynnik 1,29

@jazdunia @radio_dalmacija @Bardamu @hurb @gimnazjumqqq
Studia pielęgniarski i specjalizacja 5 + 2 lata
Studia lekarza, staż i specjalizacja 6 + 1 + 6 lat
Tak, młoda pielęgniarka
  • Odpowiedz