Wpis z mikrobloga

#niemcy #emigracja
Ile was kosztuje miesięcznie utrzymanie samochodu? Oczywiście jak jest zarejestrowany w DE.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M83_: Ubezpieczenie 104 euro na kwartał, podatek bodajże coś koło 90 ojro na rok.

Raz w roku mechanik i pełny serwis, oleje, filtry plus ewentualne świece itp, tak 100-200 Euro.

Paliwo w sumie niewiele, jakieś 80-100 Euro na miesiąc (jeden bak, czasem trochę więcej)
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: Czy pełne to nie wiem, na początku gdy zdałem prawko jazdy, gość z ubezpieczenia zrobił jakieś triki żebym miał taniej, jakieś procenty od ojca itp (nie pamiętam już, to prawie 10 lat temu było)

A tak to już od 10 lat jeżdżę bezwypadkowo więc trochę się zabierało.

Do tego mam tylko Haftpflicht bo jeżdżę #!$%@? gruzem i jak jebnie to jebnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@M83_: ubezpieczenie AC 950 €/rok (ze zniżkami), co dwa lata przegląd techniczny jakoś 125€, podatek jakoś 120€/rok (zależy od silnika). Serwis robię w Oplu w Polsce ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@erni13: to dlaczego ty płacisz 90€ na rok a kolega @Summer92: 950€?

A osoba która zda prawko i kupi No toyote yaris ile będzie płaciła? To zależy od wieku czy od gruza?
  • Odpowiedz
@M83_: bo tu mowa o czymś innym, im bardziej twój wagon jest gruzowaty(niższa norma spalania) oraz ma większa pojemność, tym więcej płacisz rocznie podatku. Ten podatek ma jeszcze jakieś tam parametry, ale głównie to pojemność, rodzaj paliwa i norma spalania.

Druga sprawa to ubezpieczenie. W DE zniszki się liczy od pełnych lat zarejestrowanego na Ciebie auta. To są TWOJE lata zniżki za bezwypadkową jazdę. Schadenfreiheitsklasse czy jakoś tak.

Co do AC, to często ubezpieczyciel bierze ta sama klasę jak w
  • Odpowiedz