Aktywne Wpisy
seventh_gate +3
Hejka, słuchajcie dzisiaj ląduję na ulicy jako osoba bezdomna. Co zabrać ze sobą, jakie środki, przedmioty, narzędzia, czy cokolwiek innego prócz dokumentu, telefonu i leków powinienem zabrać za sobą? Pytanie od osoby, która pierwszy raz będzie bezdomna.
#bezdomnosc #przegrywpo30tce #pytanie
#bezdomnosc #przegrywpo30tce #pytanie

Gienek-Kielbasa +164
Zabytki #gory
źródło: temp_file8265886640195741794
Pobierz

Potrzebuje stworzyć plik jeśli nie istnieje, dodać do niego zawartość wygenerwoaną i otworzyć go od razu w vimie
przy czym jeśli nie zapiszę go to nie chce by został.
Coś jak Commit message w git. ale tu tworzymy pliki.nfo
#vim #git
visudo tworzy plik tymczasowy i dopiero jak zapiszesz w vimie zawartość to plik z zawartością jest przenoszony w miejsce docelowe. Dopóki pliku nie zapiszesz to wszystkie operacje odbywają się na kopii tymczasowej.
then
Cośtam > plik
vim plik
fi
Albo coś w tym stylu
@Kryspin013: a otworzy mi się pusty czy z treścią
chce jak w git commit że mam treść w pliku ale zależnie czy dam :wq czy :q plik powstanie albo nie
@wytrzzeszcz: Mało precyzyjnie napisałeś, ale może tak? Plik jest w RAM.
echo "cze mordo" > /tmp/pliki.nfo && nvim /tmp/pliki.nfoJak zrobisz commita i nie wprowadzisz zmiany w tym pliku tymczasowym który edytujesz pisząc opis commita, to commit się nie zrobi mimo :wq. Więc to raczej
gitsprawdza czy zamknąłeś już vima, a poźniej czy były zmiany w pliku. Jeżeli tak, to@fjiwoejflksadfweirunxwiurenyf: to nie ma znaczenia, spełnia dokłądnie tą rolę. To jest oskryptowany vim, który pracuje na plikach tymczasowych a jego zamysłem było dobezpieczenie edycji plików przez sudo.
Po czym plik wejściowy kasujesz. Plik do zapisania będzie zapisany jak zapiszesz, nie stworzy się o ile nie zapiszesz.