Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mircy, pare pytań odnośnie #prawo. Jak szukać prawnika do konkretnej sprawy (po czym ogarnąć że dana papuga ogarnie)? Gdzie w #trojmiasto szukać papugi do poprowadzenia sprawy z #policja? Nie zapisałem nazwiska f-sza który mnie legitymował, czy policja ma możliwość po moim nazwisku i po dacie zdarzenia odtworzyć kto mnie mielił, czy ogarnięty prawnik załatwi coś takiego?
Z góry dzięki!

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #6341b8cc4cc69df9740ae36e
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 13
po moim nazwisku

@AnonimoweMirkoWyznania: Mają to w systemie zapewne zapisane łącznie z tym kto sprawdzał (ale to pewnie kierownik zmiany). Za to f-sz ma notatnik w którym cię musiał zanotować. Chyba że okaże się, że akurat na notatnik nasikał pies, a system się wykasował akurat w tym momencie. O ile nie masz wtyk w tefałenie i nikogo nie zabili to raczej niewiele zdziałasz.
OP: @BonerBogdan: mimo wszystko wolałbym żeby zajął się tym fachowiec. Chciałbym móc się z kimś dokładnie skonsultować co dokładnie miało miejsce i czy nadaje się to do ścigania a jak jakaś urzędniczyna będzie robiła problemy to też chciałbym żeby był ktoś kto się na tym zna.
---

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: LeVentLeCri
UwielbianaKuropatwa: Znawcy prawa z wykopu się wypowiedzieli xD

Szukaj prawnika zajmującego się wyłącznie lib w większości prawem karnym (nie ma znaczenia czy to kobieta czy mężczyzna). Adwokaci i radcy prawni mają ograniczenia w stosowaniu reklam, więc na dobrych trafia się zazwyczaj z polecenia. Możesz próbować szukać też przez google ( ważne by zakres działalności był skoncentrowany na sprawy karne).
---

Zaakceptował: LeVentLeCri
PrzystojnyTygrys: @7160: @BonerBogdan: @AnonimoweMirkoWyznania: jaka jest różnica pomiędzy radcą a adwokatem? Rozumiem że radca ma trochę mniejsze możliwości względem adwokata. Czy w prostej sprawie (legitymowanie bez podstawy faktycznej) to będzie robiło dużą różnice? Jak rozlicza się z takim kimś? Umowie się z nim na stałą kwotę za poprowadzenie sprawy czy będzie mnie liczył na bieżąco "od pisma"? Skasuje mnie na pierwszej wizycie w ramach "konsultacji" / "porady" czy
OP: @7160: @BonerBogdan: @AnonimoweMirkoWyznania: jaka jest różnica pomiędzy radcą a adwokatem? Rozumiem że radca ma trochę mniejsze możliwości względem adwokata. Czy w prostej sprawie (legitymowanie bez podstawy faktycznej) to będzie robiło dużą różnice? Jak rozlicza się z takim kimś? Umowie się z nim na stałą kwotę za poprowadzenie sprawy czy będzie mnie liczył na bieżąco "od pisma"? Skasuje mnie na pierwszej wizycie w ramach "konsultacji" / "porady" czy
jaka jest różnica pomiędzy radcą a adwokatem?

@AnonimoweMirkoWyznania: Dla Ciebie to bez większej różnicy, kogo weźmiesz. Radcowie krócej zajmują się sprawami karnymi, bo wcześniej nie mieli do tego uprawnień ale środowiska są bardzo wymieszane. Najlepiej idź z polecenia.

Jak rozlicza się z takim kimś?

@AnonimoweMirkoWyznania: Albo za pismo/poradę, jeżeli do tego ograniczą się Twoje potrzeby, albo za postępowanie, zawsze można się dogadać na podzielenie na kilka części. Przygotuj zaliczkę, a
@AnonimoweMirkoWyznania: Raczej w polskim bezprawiu nie masz szans na wygraną.
Policmajstry powiedzą, że byłęs podobny do poszukiwanego, że gdzieś tam było włamanie a ty miałes ze soba torbę w której mogły byc łupy, że czuć było marihuanę - i już jest podstawa. Jeśli masz nagrane, że ci nie podali podstawy to najwyżej dostaną upomnienie.
DestrukcyjnyDyrygent: Nie ma czegoś takiego jak legitymowanie bez podstawy. Policjant zawsze znajdzie podstawę i nie musi się nią z Tobą dzielić, bo policja nie dzieli się danymi operacyjnymi.

Poza tym jeżeli ktoś jest policjantem powiedzmy 5 lat i uważa że trzeba kogoś wylegitymować to tak po prostu jest. Kto inny niby mialby to stwierdzać niż osoba na takim stanowisku z doświadczeniem w branży?
---

Zaakceptował: karmelkowa
Policjant zawsze znajdzie podstawę i nie musi się nią z Tobą dzielić

Poza tym jeżeli ktoś jest policjantem powiedzmy 5 lat i uważa że trzeba kogoś wylegitymować to tak po prostu jest. Kto inny niby mialby to stwierdzać niż osoba na takim stanowisku z doświadczeniem w branży?

xD
OP: @HeadH: @7160: UwielbianaKuropatwa: DestrukcyjnyDyrygent: Dziękuje za porady.

Co do zasadności to za bardzo skróciłem i przeinaczyłem pisząc że chodziło o legitymowanie. Chodziło o spisanie numerów ramy roweru choć o dane osob. też kundel pytał, miał kamerę włączoną (z tym "włączaniem" to też historia, niżej opisze) więc mam nadzieje że zachował się materiał pokazujący, że nie podał podstawy czynności (ja sam o podstawę nie pytałem i to też jest
@AnonimoweMirkoWyznania: No i co chcesz ugrać? Powie, że wszystko powiedział zanim włączył kamerę. Niestety będą coraz bardziej upierdliwi i wredni i nic z tym nie zrobisz, póki gawiedx będzie na lewaków, socjalistów i reżimowców głosować