Hej, podłączał ktoś z was agregat 1 fazowy do rozdzielnicy w domu?
Wpiąłem jeden przewód z agregatu pod jedną fazę przed głównym wyłącznikiem, drugi pod szynę N i wywala mi roznicowka.
Czy wyprowadzenie uziemienia z agregatu (zasick na obudowie) mam podłączyć pod szynę PE w rozdzielni, czy jednak drugi przewód wystarczy podlaczyc przed rozdzielnicą z przewodem PEN udacym od licznika?
@masur1 Rozłącznik na sieć, przecież agregat wpina do gniazdka na wyłączonym z tego co piszesz. Ma być dedykowany na dwa źródła do wyboru, bo nie każdy użytkownik instalacji jest wykwalifikowany i wie co robi zmieniając pozycje konkretnych łączników.
@masur1 napisałeś "póki co", więc zakładam że w przyszłości będziesz używał jako zasilania awaryjnego. Jeśli teraz nie masz jeszcze WLZ to wepnij zwyczajnie ten agregat. Wtyczka 32 jednofazowa ma zaciski L+, L- i uziemienie. Do przewodu L- na rozłączniku dopnij dodatkowo PE z bednarki i będzie dobrze i bezpiecznie.
nie czaje, masz jakiś schemat? :D chciałem teraz po prostu wpiąć L pod zmostkowane 3 fazy na wyłączniku głównym, a N podłączyć do przewodu PEN wchodzącego z zewnątrz do domu
Wpiąłem jeden przewód z agregatu pod jedną fazę przed głównym wyłącznikiem, drugi pod szynę N i wywala mi roznicowka.
Czy wyprowadzenie uziemienia z agregatu (zasick na obudowie) mam podłączyć pod szynę PE w rozdzielni, czy jednak drugi przewód wystarczy podlaczyc przed rozdzielnicą z przewodem PEN udacym od licznika?
Ps póki co nie jestem podłączony do sieci.
#elektryka #budujzwykopem #energetyka #pytanie