Witam, jak wygląda sprawa z pracą w niemczech. Na ten moment mieszkam w Irlandii od pnad 10 lat, angielski fluent plus jestem po studiach na kierunku ekonomia i biznes, najgorzej jest z niemieckim, bo coś tam się uczę ale daleko mi do opanowania języka, czy ktoś mieszka w niemczej i mi popwie jak wygląda życie oraz praca czy jest szansa dostać dobrą prace z takim wykształceniem oraz z językiem angielskim i bardzo słabym niemieckim? #niemcy
@MecenasMarcinNajman: Mieszkalem w IE 5 lat. 2,5 roku temu przeprowadzilem sie do Niemiec bez znajomosci jezyka niemieckiego. W mojej branzy inzynieryjnej dalo rado pierwszy rok z samym angielskim, ale dlatego, ze praca to 99% siedzenie samemu przy kompie w tych samych programach co z grubsza wszedzie w zachodnim swiecie, no i szef i kierownicy gadaja po angielsku, a dodatkowo nawet jak sie idzie na jakies spotkania, to czasem da rade
@MecenasMarcinNajman: szukaj pracy z Irlandii i zobaczysz czy gdzieś cię zechcą. Najwięcej ofert tylko z Angielskim jest oczywiście w największych miastach, jak Berlin i Monachium.
#niemcy