Wpis z mikrobloga

Taka windowsowa zagadka: dwa monitory podpięte do peceta (laptop dell Latitude) jeden przez stację dokującą, drugi bezpośrednio, skonfigurowane jako ekran rozszerzony. Wszystko było ok, rozstawiałem sobie to, co robię na dwa monitory i po uśpieniu komputera na noc, następnego dnia wybudzał się z zastaną konfiguracją.
Drugi monitor wyzionął ducha. Kupiłem nowy, podłączyłem go w to samo miejsce, też po HDMI. I niby wszystko działa. Jednak wystarczy nawet nie uśpić, a jedynie zalockować ekran (wtedy drugi monitor się wygasza, a po kilku minutach bezczynności wyłącza), by po wybudzeniu wszystkie karty mieć zrzucone na pierwszy monitor.

Czy da się to jakoś obejść? Niby brzmi to logicznie: drugi monitor usypia, więc komputer traktuje go jako nieobecny i zrzuca karty na pierwszy, ale czemu w takim razie ze starym monitorem tego problemu nie było? On też usypiał.
#windows10 #komputery
  • 1
@Jarek_P: no niestety jest syf z tym. niektóre monity nie dogadują się z dockami też. poszukaj opcji oszczędzania energii w monitorze, może da się to jakoś ominąć. ot ruletka. zobacz czy to samo dzieje się po dp