Hej Mirki, rok temu pytałem jakiego #daily gruza kupię za 2tys, teraz szukałbym czegoś do 10-12tys. Rocznie robię około 40tys km, większość trasa, prędkości jakie utrzymuję na trasie to 90-140 ale zazwyczaj tempomacik na 120 bo na A4 strach jechać więcej. Posiadam obecnie zmęczonego Passata B5, którego rok temu kupiłem za 4.3tys (dziś ceny za podobne egzemplarze to około 7tys a zastanawiałem się czy nie kupić po prostu innego bo uwielbiam to auto XDDD).
Szukam: - czegoś nieawaryjnego jak Passat, w dieslu - nie starszego niż 18 lat, wiadomo im młodsze tym lepsze ( ͡°͜ʖ͡°) - może być sedan choć osobiście wolałbym kombi bo lubię czasem spać w aucie - spalanie na poziomie 5-6l - obowiązkowo klima, grzane dupy - z bajerów to może radyjko dotykowe lub możliwość łatwego zamontowania takowego + dobre standardowe głośniczki - wygłuszenie wnętrza na przynajmniej akceptowalnym poziomie
Biorę pod uwagę silniki TDI a w szczególności 1.9TDI bo mam i przez rok nie musiałem robić nic oprócz pasków i rolek napinacza (teraz turbina [*]). Nie zwracam zbytniej uwagi na wygląd zewnętrzny, najważniejsze są dla mnie niskie koszty eksploatacji a w razie uszkodzenia się czegoś, żebym nie musiał wydawać pół wypłaty
@wstalemwczesnierano: No właśnie teraz mam b5fl tylko czy nie warto by było popatrzeć na coś innego? Patrzyłem na skody octavie, spoko wyposażenie, podobne do passata a tańsze o pare tysi ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@Syn_Krzysztofa: Ja akurat mam raczej średnie doświadczenie z VAGiem, i bym nie kupił, ale jak Tobie pasuje to może kupno tego samego Passata w lepszym stanie nie jest takim złym pomysłem?
@Syn_Krzysztofa ja mam passata b5 w tdi (2.0tdi)i to jest odwieczna walka z remontami z tym silnikiem ale muszę przyznać, że jest wygodny. Szukałbym A4B6, Superba albo właśnie B5 FL ale z 1.9tdi albo 1.8T w lpg
@Zgrywajac_twardziela: Mechanik do mnie dziś zadzwonił i powiedział, że turbina jest sprawna i tylko trzeba było ją wyczyścić XD będę się więc woził swoim zgniłkiem jeszcze trochę (ʘ‿ʘ) może uda się nie włożyć ani złotówki do końca trwania ubezpieczenia ( ͡°͜ʖ͡°)
Rocznie robię około 40tys km, większość trasa, prędkości jakie utrzymuję na trasie to 90-140 ale zazwyczaj tempomacik na 120 bo na A4 strach jechać więcej.
Posiadam obecnie zmęczonego Passata B5, którego rok temu kupiłem za 4.3tys (dziś ceny za podobne egzemplarze to około 7tys a zastanawiałem się czy nie kupić po prostu innego bo uwielbiam to auto XDDD).
Szukam:
- czegoś nieawaryjnego jak Passat, w dieslu
- nie starszego niż 18 lat, wiadomo im młodsze tym lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- może być sedan choć osobiście wolałbym kombi bo lubię czasem spać w aucie
- spalanie na poziomie 5-6l
- obowiązkowo klima, grzane dupy
- z bajerów to może radyjko dotykowe lub możliwość łatwego zamontowania takowego + dobre standardowe głośniczki
- wygłuszenie wnętrza na przynajmniej akceptowalnym poziomie
Biorę pod uwagę silniki TDI a w szczególności 1.9TDI bo mam i przez rok nie musiałem robić nic oprócz pasków i rolek napinacza (teraz turbina [*]). Nie zwracam zbytniej uwagi na wygląd zewnętrzny, najważniejsze są dla mnie niskie koszty eksploatacji a w razie uszkodzenia się czegoś, żebym nie musiał wydawać pół wypłaty
Za wszelkie porady będę ogromnie wdzięczny!
#szukamauta #samochody #gruz #pytaniedoeksperta
No to jak chcesz w tym spać to tylko segment D i wyżej. Może jakiś Avensis, tam świetne diesle były z tego co kojarzę?
będę się więc woził swoim zgniłkiem jeszcze trochę (ʘ‿ʘ) może uda się nie włożyć ani złotówki do końca trwania ubezpieczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)