Wpis z mikrobloga

#ukraina Oglądam ostatnio na YT wykłady Timothy'ego Snydera na temat Ukrainy. Powiedział tam, że wielu ludzi z Kijowa zginęło w wioskach i małych miasteczkach koło Kijowa, bo uciekali tam ze strachu przed bombardowaniami, licząc, że tam bedzie bezpieczniej. Nie wiem, czy to prawda, ale Snyder to jednak poważana figura
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukas850430: Ciekawe jak tam u niego stosunek do Polaków bo kilka lat temu zmienił się on u niego o 180 stopni i choć ludzie mówią, że nie wiadomo dlaczego to podejrzewam, że nie chciał po prostu dostać się na jakąś czarną listę w Nowym Jorku.
  • Odpowiedz
@lukas850430: Stał się nieuczciwy w stosunku do Polski i Polaków podczas IIWŚ. Wielu zagranicznych historyków, które nie potępiały Polski i obiektywnie opisywało historie było szykanowanych w Stanach. Spotkało to między innymi Normana Daviesa. Snyder pewnie po prostu wybrał karierę.
  • Odpowiedz
@lukas850430: Ja nie czytałem jego książek, tylko wypowiedzi historyków o jego przemianie pomiędzy "Krwawymi" a "Czarnymi" Ziemiami. Pytałem nawet Zychowicza, czy była jakaś szansa na debatę, ale bez odzewu.

W sumie jak teraz myślę, nie chcąc oskarżać go o sprzedanie się, być może włączył się po prostu w polską wojenkę polityczną. Ale i tak nie widzę już go ostatnio tak jak kiedyś. Brakuje debat. Więcej udziela się w sprawach obecnej
  • Odpowiedz