Wpis z mikrobloga

Jak już ogarnę wszystko do końca to opublikuję instalator, do którego trzeba tylko zgrać swoje dyskietki Win 3.11 i/lub Win 95 i autonomicznie instaluje systemy, pobiera IDE, kompilatory, wxWidgets, kompiluje frameworki i instaluje szablony do robienia aplikacji pod MS-DOS, Win 3.11, Win 95 oraz "współczesny" 64-bitowy Windows, instaluje sam Win 3.11 i Win 95 w dosboxie razem z pobraniem aktualizacji, robi integrację myszy i instaluje sieć w dosboxie, podpina dosboxa jako debugger
  • Odpowiedz
Przynajmniej toolbarowe ikonki pod ręką, zawsze dostępne i nie upstrzone jakimiś skórkami :)

@Dzyszla: ribbon/wstęga to jeden z najlepszych konceptów usability ever
  • Odpowiedz
@kobrys13 tylko w niektórych przypadkach. Taki Word, gdzie jest dziesiątki opcji, to mega niewygodne się to stało i od 7 lat wiecznie szukam tych samych opcji, gdzie wcześniej mogłem nawet sobie na pasek wyciągnąć. Jak chce coś wstawić, to szukam na 'Wstaw' a nie 'Recenzja' bo o odwołanie mi chodziło. Gro opcji i tak trzeba dostać się do okienek: Format - akapit? Nie teraz to tylko już kontekstowe ratuje. O ile
  • Odpowiedz
@rukh: Tak, kompilując aplikację z wxWidgets domyślnie będzie miała taki wygląd, jaki jest natywnie w systemie operacyjnym. Więc uruchomiona pod Windows 10 wygląda jak inne aplikacje z Windows 10, a uruchomiona pod Windows 3.11 ma taki styl jaki jest w Windows 3.11 - tak samo z macOS itd. Więc nic nie trzeba robić i będzie się to działo automatycznie. Chyba, że celowo chcemy, żeby wyglądała wszędzie jak w Windowsie 95,
  • Odpowiedz
@bero33bb: To jest chyba to czego szukałem! :p
wxWidgets, wygląda na świetną rzecz.
Jak na screenie powyżej, chcę pasek tytułowy by miał wyłącznie przycisk X na przykład. Bez minimalizowania i przycisku pełnoekranowego.

Wkurza mnie jedynie że te dokumentacje takie skąpe. Dużo pisania, wykresów, zero efektów końcowych na screenach - skompiluj sobie sam ...
rukh - @bero33bb: To jest chyba to czego szukałem! :p
wxWidgets, wygląda na świetną ...

źródło: comment_1664616925nXbDuZJxGo5z5d9cF6DmkX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rukh: dlatego pracuję nad tym, żeby ten chociaż proces ogarnięcia pierwszych kroków zautomatyzować + zrobić video tutoriale, ale to jeszcze trochę potrwa ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale już niedługo na githuba spróbuję wrzucić coś będzie można używać, na razie bez tych rzeczy do Windowsa 3.11 tylko po prostu środowisko przygotowane do robienia typowych prostych aplikacji pod Windows.

chcę pasek tytułowy by miał wyłącznie przycisk X na
bero33bb - @rukh: dlatego pracuję nad tym, żeby ten chociaż proces ogarnięcia pierwsz...

źródło: comment_1664617441cyCZlX6Eplh2gZPiNACUN7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@bero33bb: Jedynie się NSIS-em bawiłem, chcąc robić instalatory, updatery, i szprzątacze (deinstalatory) programów (prosta zmiana wartości INI, XML, kopiuj-wklej pliki, nadpisuj, przenoś, wpisy do menu start i Dodaj/Usuń programy itd.)

Z C++, Pythonami, Javami, oprócz tego co w szkole dawniej miałem to nie miałem styczności praktycznej.

https://nsis.sourceforge.io/NSIS_Dialog_Designer
https://nsis.sourceforge.io/Docs/Modern%20UI%202/Readme.html
  • Odpowiedz
@rukh: to robienie okienek z wxWidgets będzie wyglądało prawie tak samo, jak to co widzę na screenshotach NSIS. Ale programowanie to już będzie C++, więc siłą rzeczy będzie to bardziej techniczna zabawa niż skrypt instalatora.
  • Odpowiedz
@bero33bb:
Może zamiast wxWidgets, lepiej nauczyć się tworzyć GUI w C# ...
Szukam, w czym byłoby najlepiej. Na forach piszą, że różne biblioteki są przestarzałe dla C++, a C# jest bardziej przejrzyste itd.
Tyle możliwości .. :)
  • Odpowiedz