Wpis z mikrobloga

#smarthome #homeassistant #zigbee
wcześnie ale może ktoś pomoże, szukam sensora ZigBee (tuya) do pomiaru temperatury nie zwykły sensor temp/wilgotność ale taki na baterie z zewnętrzną sondą temperatury - docewlowo chodzi i pomiar temperatury rury CWU, szukałem ale nic takiego nie znalazłem.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zomerstm: nie ZigBee nie musi być ale obecnie jedyna bramka to tuya do raspberry jeszcze nic nie podłączałem, więc albo wifi tuya albo ZigBee chyba że polecasz jakąś bramkę która mogę podłączyć do pi. właśnie piec mam już zautomatyzowany ale nie umiem dobrać się do sondy w zasobniku (brak danych lub ems nie sczytuje tego).
  • Odpowiedz
@zomerstm: nie no mam HA, jednak mój obecny setup to tuya i wszystko na niej (plus bramka ZigBee) i HA sparowane z integracja tuya. plus masa innego badziewia, no i teraz szukam czegoś co wyżej napisałem, jednak nie zgłębiałem tematu wejścia w całkowity świat ZHA, itp. stąd moje pytanie.
  • Odpowiedz
@gski: więc tak. Tasmota to oprogramowanie na układy ESP, które możesz często wgrywać zamiast fabrycznych rozwiązań, jak Tuya i normalnie podminasz do WiFi. HA ma wsparcie dla Tasmota, możesz dodać Sobie w integracjach. W samym urządzeniu masz wtedy normalnie panel, gdzie wskazujesz serwer HA, i parametry logowania dla MQTT - chociaż od najnowszych wersji, Tasmota leci bezpośrednio, z pominięciem tego protokołu. Tutaj masz listę dostępnych dla niej urządzeń - ja
  • Odpowiedz