Wpis z mikrobloga

Chociaż ogłoszenie mobilizacji 300 tys. rosyjskich rezerwistów brzmi groźnie, to rosyjski system jest przygotowany na przyjęcie najwyżej 40 tys. Taką liczbę rezerwistów rok rocznie przyjmowano na szkolenie w okresie pokoju. Realnie 300 tys. będzie więc podzielone na kilka fal mobilizacyjnych po maks. 40-50 tys. osób, zatem nie ma szans, aby wszyscy ci żołnierze pojawili się równocześnie na froncie.

#rosja #ukraina #wojna #wojsko #ruskimir
Pobierz biesy - Chociaż ogłoszenie mobilizacji 300 tys. rosyjskich rezerwistów brzmi groźnie,...
źródło: comment_1663767172jBQY0zFXDkCf5BucSLdUxE.jpg
  • 30
A kto w tym wpisie pisze o działaniach wojennych? Przecież wpis dotyczy rosyjskiego potencjału mobilizacyjno -szkoleniowego i opartych o niego możliwościach szybkiego tworzenia nowych jednostek oraz uzupełniania strat starych.

@Thorkill: i nie widzisz różnicy w mobilizacji żołnierzy do walki z mobilizacją żołnierzy do siedzenia w koszarach?
i nie widzisz różnicy w mobilizacji żołnierzy do walki z mobilizacją żołnierzy do siedzenia w koszarach?

@biesy: Z szkoleniowo-organizacyjnego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy.
Robienie z Rosjan kompletnych idiotów to nie jest dobry pomysł o czym wiele lat temu przekonali się Niemcy. Jestem pewien że dowództwo rosyjskiej armii przygotowywało się na tą decyzje Putina co najmniej od dwóch miesięcy i przy każdej czynnej brygadzie jest już przygotowana kadra szkoleniowo-dowódcza 1-2 batalionów zapasowych.

@Thorkill: A ja jestem przekonany, że nic o tym nie wiedzieli przed publiczną deklaracją. Gdyby szpeje wiedzieli wcześniej to już dawno by to
Gdyby szpeje wiedzieli wcześniej to już dawno by to info wypłynęło.

@GienekZFabrykiOkienek: Wiedzieli na zasadzie - przygotujcie się do ogłoszenia mobilizacji jako ewentualnego scenariusza. Nie wiedzieli na 100 proc. że Putin to zrobi i nie wiedzieli dokładnie kiedy. Oczywiście mówię o jakiejś tam średniej kadrze oficerskiej ichniego WKU, najwyższe dowództwo wiedziało więcej. Poza tym zobacz to info - nie wiem czy prawdziwe.
https://www.wykop.pl/wpis/67854891/zwracam-honor-spammaster-chodzi-o-kwestie-szybkosc/
W 2021 r. rosyjska armia przyjęła około 140k poborowych. Stąd wniosek że bez żadnych zmian i reorganizacji tyle rezerwistów są w stanie przyjąć na raz.

@Thorkill: byli, po pół roku wojny i 2 miesiącach himarsowania sztabów i punktów dowodzenia sporo kadry zmieniło się w gruz, podobnie sporo zdolnych podoficerów i żołnierzy, którzy mogliby zostać awansowani przy mobilizacji.