Wpis z mikrobloga

@spie_z_tata: @spie_z_tata: To grubo, ja zrobiłem jedynkę, choć chciałem dwójkę, a teraz cieszę się że nie robietej dwójki bo robienie tych wszystkich wznowień podziałów to jest syf. Lepiej sobie na budowie posiedzieć i porobić obsługę niż babrać się w tym syfie. Z całym szacunkiem do Ciebie, bo może to uwielbiasz ;)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DanekRBI: 2ka niby trudniejsza. Niestety na podziałach siedzę cały czas mdcp i inwentaryzację pykam, ale tego jest coraz mniej. Obsługi budów itd. to nie dla mnie, a ceny w zasadzie śmieszne. No z resztą jak ostatnio że wszystkim.
@spie_z_tata: To ja chyba w miarę trafiłem z obsługą, bo dużo fajniejsza kasa niż przy połączonych zleceniach z jedynki i dwójki jakie miałem wcześniej. Ale rzeczywiście, map do projektów jest zdecydowanie mniej niż rok temu. 2021 to był chyba najlepszy rok w mojej karierze. Teraz leci rozpędem, ale już mocno hamujemy niestety.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DanekRBI: zgadza się. Ale problemem są niskie ceny przede wszystkim. Do tego ludzie już marudzą, że dwie kreski i takie pieniądze... U mnie w okolicach obsługa to nierealne w dwie osoby, bo raczej biedny rejon. Niemniej rok temu wysyp zleceń mdcp i tyczen. Dzisiaj głównie podziały i inwentaryzacje. No poczekamy zobaczymy. Niemniej sprzęt warto kupić. Z drugiej jestem wypalony, bo jak widzę jak niektórzy wykonują swoją robotę, to nie warto się
@spie_z_tata: Oj wiem o co chodzi, ja już byłem na dobrej drodze do zmiany branży, ale trafiła mi się własnie ta obsługa i zarzuciłem wszystko inne, bo de facto pracuję jako pomiarowy czyli pomierz, wytycz a nawet dane mi ktoś przygotowuje a kasa lepsza niż wyciągalem ze swoich prac. Każdemu życzę takiego zlecenia. A co do jakości pracy geodetów to znajdą się tacy co mają w dupie i tacy co robią
@DanekRBI: Obsługi są dobre, tylko trzeba się wkręcić. Na robotach do ośrodka można oszukiwać, bo niby jak mają to sprawdzić w ośrodku. Sądzenie się potem trwa latami. Na budowie jak coś się nie zgodzi to wychodzi od razu. Dlatego jest szybka weryfikacja. A i firmy budowlane obracają większymi kwotami, więc i geodetom zawsze coś skapnie. Jeden błąd geodety będzie więcej kosztował niż cała kasa którą weźmie za obsługę.
W poprzedniej firmie pracowałem na Topconie i Leicę, w obecnej mamy wszystko na Trimblu i nie mam zamiaru zmieniać tego ekosystemu (Trimble, Seco, Spectra). Świetny sprzęt, wymiana danych teren - Trimble Business Center to bajka. Obecnie robię uprawnienia pod 1. i 4., ale obiecałem sobie że jak zrobię papierki to przejdę na B2B i własny sprzęcior :P Może zanim zrobię uprawnienia to odmieni się ta nasza polska geodezja (
Pobierz
źródło: comment_1663863485y0VeIvwxQn1zhSLySpUiCP.jpg