Wpis z mikrobloga

na amerykanskim yt wymieniaja kluczowe kwestie czemu gpu beda taniec w nastepnych miesiacach:

1. konferencja nvidii i zapowiedz serii 4000
rozumiem ze nie od razu wydadza te karty, ale sama informacja o dacie i osiagach, spowoduje ze ludzie nie beda chcieli kupowac starych kart.

2. koniec kopania etherium na gpu
nie znam sie za bardzo na tym, ale mowa ze najbardziej to wplynie na rynki gdzie jest duzo gornikow. pogornicze karty zaleja rynek w niskich cenach. serio gornicy sprzedadza te wszystkie karty? nie bardziej oplaca im sie kopac na nich cos innego?

3. plotka ze nvidia manipulowala/manipuluje dostepem do gpu aby utrzymac wysokie ceny. i maja dalej ich pelno w magazynach.
tu bez komentarza.

Co o tym sadzicie?
#kartygraficzne #nvidia #ethereum
  • 12
Co o tym sadzicie?

@PanTward:
IMO wszystko zależy od obecnego wysycenia rynku i zmęczenia ludzi brakami/cenami.

Ostatnia generacja GPU to była tragedia. Najpierw nie dało się nic kupić, a potem ceny były zaporowe. Tanieć miało już jakiś czas temu, ale jw. nvidia manipulowała cenami. Ja osobiście po zakupie mam dosyć rynku GPU na dłuższy czas. W teorii mógłbym za jakiś rok sprzedać obecne GPU po niższej cenie i kupić coś nowego,
@PanTward: @banciur: odnośnie kopanai. Nie ma czegoś co opłaca się bardzjej, ale to nie znaczy że to koniec. teraz będzie trzęsienie a za 2 tyg znajdzie coś coś innego. Dalej opłaca się (mniej) inne coiny kopać,. Sporo amatorskich górników już dawno ma brązowo na dole i będzie chciało sprzedać po kosztach, ale goście którzy siedzą już parę lat czekają na to i lepsze modele wykupią na ,"wyprzedażach" mam na myśli
@obieq: Jak cos sie ma znalezc?
Powiedzmy że miesięczna pula wartości wszystkich kryptowalut które można wykopać wynosi 100 (dla podbicie ego zalozmy że miliardów). Jeżeli teraz z tej puli zabierzesz 50 to opłacalność kopania spadnie o połowę. W tym momencie kopalnie zaczną bankrutować aż ich ilość zmniejszy się o połowę i rentowność wróci do poprzedniego poziomu.
Tylko że to nie potrwa dwa tygodnie.
I o ile pamietam ETH ma wiecej niz
@banciur: eth ma ponad 90%, ale nie bierzesz pod uwage tego ze przelozy sie to na wzrost trudnosci kopania i prawdopdobnie rowniez cen innych coinow. Na pewno bedzie gorzej, ale to nie jest koniec. W tym momencie mozna wrozyc, czesc na pewno zrezygnuje. Ogolnie zostana Ci co maja darmowy/tanszy prad
przelozy sie to na wzrost trudnosci kopania i prawdopdobnie rowniez cen innych coinow.

@obieq: To ze trudnosc kopania wzrosnie pelna zgoda w knocu tak dzialaja algorytmy. Ale jaki mechanizm moze spowodowac ze cena pojdzie w gore z tego powodu?
W druga strone owszem jezeli jakas waluta idzie w gore to staje sie bardziej atrakcyjna dla gornikow wiec coraz wiecej osob ja kopie wiec trudnosc wzrasta. Ale w druga strone?
@banciur: nie jestem ekspertem, nie bede sie wymadrzal lub zgadywal, ale na podobnej zasadzie dziala halving (systemowo), a tu bedzie wzrost trudnosci ze wzgledu na ilosc kopiacych.
Zazwyczaj po halvingu ceny rosly.
@obieq: Nie, halving to cos zupelnie innego. Halving powoduje ze zmniejsza sie ilosc BTC ktore sa generowane per blok. W przypadku wzrostu trudnosci kopania bo wiecej osob zaczelo kopac to ilosc tokenow per blok sie nie zmienia.

W uproszczeniu czy kopie telefonem czy milonem super szybkich procesorow co blok wpadnie 6.25BTC a po halvingu 3.125.
@PanTward:

ad. 2. Patrząc na to jak wzrósł hashrate ehtereum przez ostatnie 2 lata to do koparek trafiło około 12 milionów kart o wydajności RTX 3070 bez LHR, co daje jakieś 16 tysięcy dziennie przez te ostatnie 2 lata. Zakładam że rynek koparek skurczy się o jakieś 90% więc generanie wydaje mi się że wszystko się zesra, ale może się mylę.

ad. 3. Bardzo możliwe bo wydają wersje 3060 i 3060