Aktywne Wpisy
Fiszermen +214
Ładna konstrukcje popełniłem?
jakis_login +103
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
Tytuł:
Zimowla
Autor:
Dominika Słowik
Gatunek:
literatura piękna
Ocena:
7/10
ISBN:
9788324059096
Wydawnictwo:
Znak
Liczba stron:
616
W ksiazce poznamy Cukrówkę- fikcyjna małą miejscowość gdzieś na południe od Krakowa. W Cukrówce zaczynają dziać się rzeczy dziwne ale czy na pewno? Całą akcje śledzimy zza oczu głównej bohaterki-nastoletniej dziewczyny, która wnikliwie obserwuje coraz dziwniejsze zdarzenia i usiłuje je zrozumieć i rozwikłać.
Tyle moim zdaniem wystarczy by zarysować fabułę. Bardzo mi się podoba język autorki, używane porównania, dyskretna ironia. Stworzenie całej atmosfery sennego miasteczka w którym teoretycznie nic nie powinno się dziać, bo przecież mieszkają tam zwykli ludzie.
Ale od czego jest wyobraźnia? Książka dla osób, które lubią klimat letniej przygody. Jeśli ktoś był odsyłany do rodziny na wieś na wakacje to na pewno wróci myślami do tych wspomnień przy tej ksiazce. W miarę zbliżania się do konca było mi smutno, że będę musiał opuścić Cukrówkę. Dla mnie historia mogłaby trwać dla samego trwania.
Ostrzegam, że w ksiazce bardziej urzeka sposób narracji niż sama fabuła, to nie jest dreszczowiec z zagadka która wbija w fotel. Mam zastrzeżenia co do końcówki, gdyby nie to oceniłbym książkę oczko wyżej.
#bookmeter #literaturapieknabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-09-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci,