Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qwewsik: A próbowałeś iterować po każdym znaku, zamienić go na wartość liczbową z tabeli ASCI, dodać 1, i zamienić na znak? Spróbuj najbardziej łopatologiczną metodą, żeby działało. A potem zacznij szukać lepszego rozwiązania, przy okazji szukania nauczysz się pewnie z 10 innych rzeczy, zupełnie nie związanych z problemem.

Ja tak na początku się uczyłem, może są lepsze metody. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@qwewsik: na poczatku IMO 15-20 min max i zagladasz do rozwiazania lub odkladasz na potem, nie ma co meczyc sie kilka godzin nad jakas p------a.

Tutaj w prosty sposob mozesz np dicta i zipa i stworzyc sobie mapping typu a -> b, b -> c, etc, tylko uwazaj na case gdzie z -> a ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@saviola7: wlasnie zrobilem sobie petle gdzie wypisuje mi caly alfabet i teraz glowkuje co zrobic zeby przesunac caly alfabet o jeden znak tak aby zaczynalo sie od z
  • Odpowiedz
@zarev: wlasnie tak mysle zeby sobie robic i potem wlasnie wracac do zadania, a jak by sie zdarzyło że wszystkie zadania w jednym dniu musze tak rozwiazywać to po prostu nastepnego dnia robie wszystko od nowa
  • Odpowiedz
@qwewsik: Po co wyważać otwarte drzwi? Nauka polega na powtarzaniu pewnych ustalonych zbiorów rozwiązań aż do poziomu, kiedy masz ich w pamięci dostatecznie dużo, aby zacząć samemu generalizować.

Powinieneś więc szukać rozwiązań problemów. Zobaczyć na ile sposobów został już rozwiązany przez innych i uczyć się ich. W miarę postępu nauki sam zapewne będziesz mógł zaproponować własne, być może lepsze, rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@qwewsik: A skąd masz to umieć? Tylko obserwując i ucząc się jak ktoś to rozwiązał, poznajesz tego typu sposoby. Wymyślanie od nowa, mając zerową wiedzę w temacie, to mało produktywne zajęcie.
  • Odpowiedz
@qwewsik: Jeżeli jesteś samoukiem, to brakuje Ci formalnej wiedzy z wykładów, laborków i setek ćwiczeń, które robią studenci. Tam takie rzeczy są pokazywane jako przykłady i ludzie uczą się na nich generalizować.

Nikt nie wymyśla takich rzeczy od nowa. Albo czytasz książki i poznajesz takie rzeczy z książek, albo z kursów wideo, albo przerabiając sobie program studiów.

A najlepiej mieć mentora, który Ci pokaże, w którą stronę iść i jaki
  • Odpowiedz