Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś automatyczny i wbudowany specyficzny rodzaj zaokrąglenia lub fazowania, aby polilinię zaokrąglać o konkretny rodzaj kąta, ale nie jako "krzywa" tylko "trzypunktowa polinilnia"? Fazowanie wydaje się bliskiej tej opcji, ale do niego potrzeba konkretnych kryteriów fazowania (najczęściej dwóch - wartość i wartość albo wartość i kąt). Natomiast chodzi mi aby wielokrotnie różnie zakrzywioną polilinię automatycznie "fazować" w trzech punktach dla okręgu o konkretnym promieniu wrysowanym sposobem "styczny - styczny - promień". Nie wiem czy jasno się wyraziłem, ale dla jasności dołączam rysunek co chciałbym osiągnąć. Środowisko Gstarcad gdyby było to istotne.
#autocad
jarw - Czy jest jakiś automatyczny i wbudowany specyficzny rodzaj zaokrąglenia lub fa...

źródło: comment_1660383170rgbWaE7Vt7XeCsOMwOZftY.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
@notdot: Dzięki za odpowiedź - owszem, jest takie coś. Okrąg z rysunku został wrysowany za pomocą tej funkcji. Natomiast moim problemem i pytaniem jest, czy istnieje wbudowana funkcja, która potrafi zaokrąglać wielokrotnie zakrzywioną polilinię w sposób zbliżony do działania właśnie rysowania okręgu "styczny - styczny - promień", ale za pomocą trzypunktowej polilinii. Nie chcę zaokrąglać rogów łukiem o konkretnym promieniu, ale trzypunktową polilinią, która łamie się właśnie wg. promienia okręgu
jarw - @notdot: Dzięki za odpowiedź - owszem, jest takie coś. Okrąg z rysunku został ...

źródło: comment_166038776416w1DmwBFoU54nhCExUGte.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz