@snickers77: hyundai to midea z inną naklejką, to samo co kaisai, beko, częściowo rotenso, samsung ar35 i wiele innych. Jest tego masa na rynku, urządzenia z niższej półki, ale dosyć trwałe
@Zrzyck: w tych czasach to jeśli bierzesz kilka sztuk miesięcznie to niemal każda hurtownia da Ci kilkadziesiąt % rabatu na każdą markę bez wyjątku. A akura mitsu i gree to dobre marki naprawdę warte polecenia, natomiast za lg zła opinie ciągnie się już ładnych kilka lat
@Zrzyck: tak, jestem, a opinie są instalatorów. Urządzenia są mocno przereklamowane - są stawiane na półce średnio-wyższej (a'la samsung czy mitsubishi), tak samo są wyceniane, a wykonanie i trwałość na poziomie najpodlejszego chinczyka (gree i midea - też chinczyki - wypadają sporo lepiej)
@Xargo1: ok, tak od strony konsumenta, to nie widzę co by się miało zużywać w klimatyzatorze. Sorki że drążę, ale gdy wybierałem jednostkę do siebie (Panasonic, żeby nie było, że jestem team LG) to nigdzie, absolutnie nigdzie nie było opinii dla klimatyzatorów. Trzeba było polegać na instalatorach. Przesłuchałem 4 ekipy, i każda mówiła co innego. Np słyszałem, że samsung jest największym szrotem. Okazało się też, że montują tylko 2-3 marki.
@Zrzyck: a od strony instalatora to wygląda tak: na kilkadziesiąt urządzeń popularnych chińskich marek (gree, kaisai, midea), które montowałem / naprawiałem awarii samej elektroniki przerabiałem może 2 lub 3, gdzie urządzenia pracowały w agresywnym środowisku, natomiast na 5 urządzeń lg, które montowałem jedno z fabryki przyjechało nieszczelne, a 3 w ciągu roku miało wymieniane komplet płyty głównych
W ogóle odkryłem kiedyś za pomocą magii matematyki że urodzilem się równo 9 miesięcy po tym jak powódź z 97' uderzyła w moje miasto. Jak widać nie tylko ono zostało wtedy zalane eh #wroclaw
na pewno nie LG