Aktywne Wpisy

Notakaprawda +161
#chwalesie #alkoholizm
Dzisiaj mija dokładnie rok jak przestałem pić. Rok temu o tej godzinie myślałem że umieram, miałem zimne poty, nic nie mogłem zjeść, waliłem 10 dzień z rzędu. Aż wylądowałem w cudownym ośrodku. 6 lat wszywek nie pomogło, 5 tygodni terapii - owszem.
Gdyby ktoś szukał pomocy dla siebie - napiszcie priv, dam namiar.
Dzisiaj mija dokładnie rok jak przestałem pić. Rok temu o tej godzinie myślałem że umieram, miałem zimne poty, nic nie mogłem zjeść, waliłem 10 dzień z rzędu. Aż wylądowałem w cudownym ośrodku. 6 lat wszywek nie pomogło, 5 tygodni terapii - owszem.
Gdyby ktoś szukał pomocy dla siebie - napiszcie priv, dam namiar.
źródło: 1000034096
Pobierz
JerryManson +471
Wyobraźcie sobie, ze ci ludzie posiadają jakiekolwiek prawa wyborcze xD
źródło: 1000022279
Pobierz

Zacząłem się interesować słynnym problemem Fast Inverse Square Root z Quakea. I w sumie mógłby mi ktoś powiedzieć jaką wartość posiadam pod zmienną wynikTestu? Dlaczego rzutowanie na inta daje dziwną wartość, a na floata normalną?
int main(){
float test = 69.420;
int wynikTestu = *(int*)&test
cout<<wynikTestu<<endl;
}
@Arkadio88: Wyłożyłem się na tak prostej sprawie :D
źródło: comment_16599875846LDDUbuzig1KLEpWQ44p0U.jpg
Pobierz(T*)działa, tylko jakoś nigdy w mojej historii programowania nie miałem okazji konwertować tak z float& do int* i chyba mnie to zaskoczyło aż za bardzo. Poniekąd żałuję że tutaj napisałem bo zamiast wyjaśnić sprawę to dostałem odpowiedź żebym się o kodzie binarnym uczył :D Mimo wszystko dzięki za poświęcony trud.Edit: może jednak nie wiedziałem skoro zaskoczeniem także było
int wynikTestu =@przemyslaw-maczka: Tutaj już zasługa kompilatora za implicit conversion. W tym przypadku kompilator stara się przekonwertować floata na inta w miarę bezstratnie i o dziwo bezpośrednio za pomocą instrukcji procesora (w moim przypadku CVTTSS2SI, sam sposób konwersji może się różnić). Masz tutaj picrel jak to działa w kodzie assembly.
źródło: comment_1659988659g0eO7W2kpaJOnSeHypBNfW.jpg
Pobierz