Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#pcmasterrace #laptopy

Witam posiadam już dość leciwego laptopa. Lenovo ThinkPad 420 8 GB ram zmieniłem dysk na ssd wgrałem nowego windowsa jednak dalej laptop muli jest jakas opcja by go trochę przyspieszyć?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FuriousPredators: wgraj chrome, sprzedaj może frajer kupi chromebooka za kilka stówek i kup normalny polesingowy za 400-600zl można petarde znaleźć i5/i7 5-8 generacji i 8gb, ofc petarde jak na tą cene. Sam kupiłem ostatnio tak kilka laptopów w licytacjach troche czasu na polowanie ale okazji pod dostatkiem można kupić z rabatem typu 50-80% spokojnie
  • Odpowiedz
  • 0
@FuriousPredators: i5 druga generacja to naprawdę antyk w laptopie zmień na 4 to już odczujesz niesamowity wzrost wydajności. A przy 6-8 zwykle są też dyski nvme szybsze wielokrotnie od SSD a co dopeiro talerzowki, wzrost wydajności z roku na rok nie jest duży może z 10 20 procent z generacji na generację ale jak już masz sprzęt starszy niż dekadę to różnica jest ogromna
  • Odpowiedz
  • 0
@Soniakowski: wszędzie gdzie taniej allegro licytacje w każdym mieście kilak firm można podjechać pomagać potargować się można kupić z rysa na obudowie czy uszkodzona nieistotnie matryca co na nic nie wpływa, prawie nie widać tylko na jakimś tle i bardzo w roku ,.a już cena spada znacznie kupujesz za ułamek wartości polecam
  • Odpowiedz
@FuriousPredators: kwestia okazji ale wiadomo markowe tylko wchodzą w gre wysokie serie dell, mierz wysoko co z tego ze kosztuje w kup teraz 2-3 tys moze wiecej spokojnie ustrzelisz z jakimś duszkiem na matrycy za dużo mniej.
Najwazniejszy parametr to ekran tylko fhd i więcej dotyk też fajny, jak nie ma fhd to nawet nie patrze
DELL LATITUDE różne modele najtańszy 7480 niezly nawet ostatnio za 600 kupilem, a mamie dotyk E7440 za jakąś smieszna kwote typu 400zl , hp elitebook Lenovo ThinkPad seria t, za śmieszną kase np. T440s (pare lat temu za 400zl, teraz sa duzo lepsze) fajnie kupić coś z wąską ramką możliwie małego lekkiego i co ważne CICHEGO oraz nie grzejącego się a wydajnego, to ważne parametry bo kupiłem nie raz coś mocnego co się nie da używać

Napisz co widzisz najważniejsze: matryca fhd i wyżej, dysk nvme nawet 128gb minimum to nei tak wazne i jak najwyższy procesor (i5/i7 najwyższej generacji minimum 4 generacja), minimum 8gb ram tak widzę dobry laptop
jakaś toshiba samsung też
  • Odpowiedz
@FuriousPredators: Od siebie dodam, żebyś nie brał pod uwagę niczego słabszego od:
Matryca: Matowa, 1920x1080, IPS
Procesor: Jeśli ma być cicho i chłodno to tylko niskonapięciowe z końcówką "U". Minimum i5 4300U, i7 4600U, i5 5200U, 5300U, 6200U, 6300U. Jak coś lepszego i droższego to np. i5 8xxxU, albo i7 8xxxU. Jak chcesz większą wydajność kosztem wydzielanego ciepła to wszystkie i5 i i7 z końcówką "HQ". Omijaj i3, i5 i
  • Odpowiedz