Wpis z mikrobloga

Mircy, po drugiej stronie mojego salonu jest sypialnia sąsiada - chcę wyciszyć moje pomieszczenie przedścianką z wełną w środku.
Pytanie do wykopowych ekspertów - jak to lepiej zrobić - kręcić do ściany wieszaki ES,a do nich profile, czy może zrobić obrys profilami po ścianie, podłogach i suficie, a w to profil - jak na klasycznej ścianie z karton gipsu? Tak jak na obrazku, który sposób wybrać?

Nie skuwałem tynku z tej ściany, ma kilka cm, na murze ceglanym.

Chciałbym zostawić sobie odpowiednią ilość miejsca - czy to robi jakąś różnicę (oprócz metrażu ( ͡° ͜ʖ ͡°), że ta ścianka będzie na profilu 50 mm albo 75 mm? ile miejsca od ściany mam się odsunąć?
k__d - Mircy, po drugiej stronie mojego salonu jest sypialnia sąsiada - chcę wyciszyć...

źródło: comment_1659085091OCjikPVWh2YGAFYo7f285W.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@k__d: tldr: ile cm od ściany odsunąć się żeby zmieściła się taka Ścianka z wełną w środku?

Lepiej kręcić ESy do ściany, czy zrobić wolnostojącą konstrukcję sufit podłoga boki?
  • Odpowiedz
@k__d: no to zależy chyba jaka chcesz grubość tej scianki z welny albo czegos nie rozumiem xD
Poza tym niedawno sie bawilem w cos podobnego na klikucentymetrowych tynkach to nie żałuj na długie kołki i najlepiej zaiwestuj w kotwe chemiczna, bo mi wszystko wylatywało ze sciany. No i sam efekt przy 10cm welny byl znikomy w wyciszeniu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tigermass:

czyli robiłeś sposobem po lewej, na ESach?

Jeśli wełna się nie sprawdzi, to co polecasz, żeby wyciszyć taką ścianę?
  • Odpowiedz
@k__d: ja to robilem jedna scianke na tych esach, a druga na takim systemie jak na screenie.
Szczerze to nie wiem jak wyciszyc lepiej, większość poleca wlasnie welne. Ja to robiłem "przy okazji", bo musialem zabudować rury w łazience i kumpel mowi, ze ma welne i da mi na wyciszenie, bo i tak mial wyrzucić. Wypchalem wszystko i wydaje mi sie, ze bardzo malo to dało.
Tigermass - @k__d: ja to robilem jedna scianke na tych esach, a druga na takim system...

źródło: comment_1659091091sVkoKObcReDykMwT1baLud.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Tigermass: Dzięki za odp., ja zrobiłem teraz 'klasyczną' ściankę z UW i CW + wełna, szybko poszło.

Jak gęsto kręciłeś tym m-systemem, 60x50? 60x40?

Strasznie drogo to wychodzi w porównaniu do klejenia płyt, chociaż teraz profile takie drogie, że nie ma różnicy między ścianką ze stelaży a m-system

Czy ta takie ściany z Atlasa można np kleić kafle w łazience?
  • Odpowiedz
@k__d: co 40cm, tak niby drogo, ale wychodzi troche drożej i po moich doswiadczeniach troche wygodniej. Cyk co 40cm wkrecic wkręta i plasitkowy talerz wypoziomować i tyle z roboty.
Czy mozna kafle? Tego nie wiem. Plytki akurat byly robione na klasycznym systemie, a na atlasie zeykla scisnka + sciana z farba magnetyczną. Na oko i reke wydaje sie solidna.
  • Odpowiedz