Potrzebuję rady. Zrobiłem sobie leżaczki z drewna sosnowego, zaimpregnowałem impregnatem do drewna konstrukcyjnego (pewnie na wyrost) I teraz pomalowałem impregnatem ochronno-dekoracyjnym vidarona. Efekt po pierwszej warstwie jak widać na zdjęciu. Chciałbym uzyskać lepsze pokrycie i żywszy kolor. I teraz pytanie czy malować do oporu tym impregnatem(w komentarzu próbka pomalowana 3 razy) czy kupić lakierobejce tego samego koloru? #dyi #stolarstwo #stolarka #drewno #lezaki #zrobtosam #budownictwo #stolarzamator
@ProfilZadufany: vidaron jest powłokotwórczy i malowanie go teraz czymś innym jest ryzykowne. Najlepiej zadzwoń albo napisz na ich infolinię i spytaj, czy możesz teraz na to położyć lakier i jaki rekomendują.
@Polanin: impregnat głęboko wnikają w drewno i jest ono lepiej chronione. Lakier jako powłoka pęka i nie chroni drewna a później się łuszczy. Lakier zamyka też drewno przez co ono nie oddycha, Drewno pracuje na zewnątrz a lakier nie pracuje itd itd
@wladdan: Sam impregnat nie ochroni drewna tak dobrze jak impregnat powłokotwórczy. Widzę jak wyglądają u mnie po latach deski pomalowane samym impregnatem i pomalowane czymś tworzącym powłokę.
@Polanin @wladdan Machnąłem to 3 razy w sumie. Efekt jak na zdjęciu. Dziwne ze na fotce sęki strasznie wyolbrzymia, w rzeczywistości są mniej widoczne.
@ProfilZadufany: Lazury są na bazie żywic, oddychają i pracują razem z drewnem, ja nie znam vidarona ogólnie omijam markety, stosuje remmersa, osmo lub tikurille.
@ProfilZadufany: jeżeli to sosna lub świerk to na sękach pojawi się żywica … biały denaturat świetnie to zmywa ale trzeba zaczekać najlepiej jak już wyschnie. Ja bym tu nic nie poprawiał :)
#dyi
#stolarstwo
#stolarka
#drewno
#lezaki
#zrobtosam
#budownictwo
#stolarzamator
@wladdan: @ProfilZadufany: Impregnaty nie tworzą powłoki i drewno krócej wytrzymuje niż po czymś co ma powłokę.
@Polanin: hmm brawo odkryłeś amerykę :)
Każdy dobry impregnat z kolorem tworzy powłokę tzw lazura.
@wladdan: no to cieszę się, że czegoś się nauczyłeś.
Ja bym tu nic nie poprawiał :)