Wpis z mikrobloga

Pytanie, co zwykły zielony Janusz samochodowy powinien sprawdzać odnośnie akumulatora w samochodzie? Chodzi o 15 letnią corsę. Akumulator był wymieniany jakieś dwa lata temu. Przychodzą mi na myśl trzy punkty.

1. W instrukcji jest napisane, żeby sprawdzać "battery eye". Czy każdy akumulator ma takie coś? Nie patrzyłem jeszcze pod maską na akumulator.

2. W necie piszą, żeby sprawdzać co jakiś czas napięcie czy jest powyżej 12V. To akurat wydaje mi się proste.

3. Na yt są jakieś poradniki odnośnie mojego modelu i panelu serwisowego na wyświetlaczu do którego można się dostać i sprawdzić stan akumulatora. Na ile to jest rzetelne?

Coś jeszcze?

#samochody #pytanie #motoryzacja
  • 3
@vitospierdono: nic więcej specjalnie, tzn to oczko na akumulatorze jeśli jest to będzie oznaczone - większość bezobsługowych, kwasowych (czyli dzisiaj takich standardowych) ma takowe. Jeśli są korki do odkręcania to wtedy akumulator jest obsługowy i powinieneś kontrolować poziom elektrolitu - ale to raczej dzisiaj już rzadkość. Jeśli jednak byłby to taki sprzęt to należy to sprawdzić. Mierzenie napięcia - może być, jak trzyma po postoju powyżej powiedzmy 12,2V to jest OK,