Na potrzeby naszych gier w Airsoft (ASG) próbuję stworzyć b---ę na arduino nano. ściągnąłem gotowy kod, wymagał trochę poprawek ale utknąłem. Kompilacja zakończona ale błędy są. Wyświetlacz jak na obrazku Zła biblioteka dla wyświetlacza? Czy może zły adres? #include #include #include LiquidCrystalI2C lcd(0x20,16,2);
Błąd: C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoftBomb.ino: In function 'void setup()': C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoft_Bomb.ino:203:21: warning: invalid conversion from 'const char*' to 'uint8t {aka unsigned char}' [-fpermissive] lcd.write ("0"); ^ In file included from C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoftBomb.ino:5:0: C:\Users\micha\Documents\Arduino\libraries\LiquidCrystalI2C-1.1.1/LiquidCrystalI2C.h:82:18: note: initializing argument 1 of 'virtual sizet LiquidCrystalI2C::write(uint8t)' virtual sizet write(uint8t); ^~~~~
@lakus93: warning: invalid conversion from 'const char*' to 'uint8_t {aka unsigned char}' [-fpermissive] lcd.write ("0");^ nie wiem jak kompilator może Ci to jaśniej wytłumaczyć bo chyba prościej się nie da...
spróbuj w 203 linijce zmienić z lcd.write("0") na lcd.write('0') albo lcd.print("0")
@bomber4: jak ktoś ma niewiele wspólnego z programowaniem, to raczej może mieć kłopoty z ogarnięciem tego, że string to co innego niż char, tym bardziej jak jeszcze schowane jest to za faktem, że string to wskaźnik na char xD i na dodatek jeszcze kompilator robi mu niedźwiedzią przysługę, mówiąc, że w sumie unsigned char to to samo, co 8-bitowy int bez znaku. Cała masa przydatnych informacji
Na potrzeby naszych gier w Airsoft (ASG) próbuję stworzyć b---ę na arduino nano. ściągnąłem gotowy kod, wymagał trochę poprawek ale utknąłem. Kompilacja zakończona ale błędy są.
Wyświetlacz jak na obrazku
Zła biblioteka dla wyświetlacza? Czy może zły adres?
#include
#include
#include
LiquidCrystalI2C lcd(0x20,16,2);
Błąd:
C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoftBomb.ino: In function 'void setup()':
C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoft_Bomb.ino:203:21: warning: invalid conversion from 'const char*' to 'uint8t {aka unsigned char}' [-fpermissive]
lcd.write ("0");
^
In file included from C:\Users\micha\Desktop\ArduinoAirsoftBomb\ArduinoAirsoftBomb.ino:5:0:
C:\Users\micha\Documents\Arduino\libraries\LiquidCrystalI2C-1.1.1/LiquidCrystalI2C.h:82:18: note: initializing argument 1 of 'virtual sizet LiquidCrystalI2C::write(uint8t)'
virtual sizet write(uint8t);
^~~~~
#arduino #programowanie #asg
warning: invalid conversion from 'const char*' to 'uint8_t {aka unsigned char}' [-fpermissive] lcd.write ("0");^
nie wiem jak kompilator może Ci to jaśniej wytłumaczyć bo chyba prościej się nie da...
spróbuj w 203 linijce zmienić z
lcd.write("0")
nalcd.write('0')
albolcd.print("0")
@bomber4: jak ktoś ma niewiele wspólnego z programowaniem, to raczej może mieć kłopoty z ogarnięciem tego, że string to co innego niż char, tym bardziej jak jeszcze schowane jest to za faktem, że string to wskaźnik na char xD i na dodatek jeszcze kompilator robi mu niedźwiedzią przysługę, mówiąc, że w sumie unsigned char to to samo, co 8-bitowy int bez znaku. Cała masa przydatnych informacji