Wpis z mikrobloga

Coś co mnie od początku irytuje w tej grze, jak i we wielu innych i ogólnie gimbo-pop-kulturze, to motyw 14 latów ratujących świat, taki bez cienia infantylności, poważni aroganccy gówniarze kreują rzeczywistość tego uniwersum i mają najwięcej do powiedzenia.. Brzmi jak wykopki xD
Eh, musze se pograć w jakiegoś goticzka bo oszaleje. Znacie jakieś fajne gry, które nie chorują na disneja?
#genshinimpact #pcmasterrace
  • 16
  • Odpowiedz
@Kiszon87: Wyobrażasz sobie, że 14-letnie dzieciaki są zainteresowanie graniem 40-letnim dziadem? Kto w Genshinie ratuje świat, Traveler, który ma z 500 lat? Nikt tu nie choruje na Disneya, to Ty jesteś za stary na takie gry po prostu.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Kiszon87: @starplatinum

To jest głównie azjatycki motyw, na zachodzie bohaterowie dzieciaki to raczej wyjątki, tak jest np. w Stranger Things, które celowo bazuje na nostalgii Amerykanów do lat 80 i 90. Amerykańskie dzieciaki głównie jarają się jakimiś czterdziestoletnimi bohaterami Marvela albo DC. Nawet taki gimbo Spiderman jest zawsze pełnoletni. Tak się chyba przyjęło jeszcze od wczesnych shonenów, że w Japonii tego typu popkultura jest skierowana do dzieci, więc bohaterowie też są
  • Odpowiedz
@Trybun_Plebejski: Mam wrażenie, że wybrałeś sobie konkretne przypadki pod tezę. Przede wszystkim porzuciłeś w ogóle termin "target", o czym napisałem wyżej i co jest strasznie istotne, a co sam pod koniec posta wziąłeś pod uwagę. Ni #!$%@? nie ma sensu porównywać Batmana do japońskich shonenów (których odbiorcami są dzieci, nie wiem skąd wziąłeś pomysł, że starsi to czytają? W Japonii czytanie mang przez dorosłe osoby nie jest zbyt poważnie widziane).
Gimbo
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@starplatinum: Nie czytam komiksów ale stare filmy i kreskówki Spidermana to zawsze był pełnoletni Parker. Tak samo stara kreskówka Batman czy Superman, to były produkcje dla dzieci, gdzie dzieciaki jarały się czterdziestoletnim chadem filantropem. A w Japonii to też bez jakichś badań ciężko stwierdzić kto jest odbiorcą danych shonenów, jak są jakieś uliczne ankiety to praktycznie wszyscy młodsi ludzie są w stanie odpowiedzieć na pytanie jakie jest ich ulubione anime i
  • Odpowiedz
@Trybun_Plebejski: Strasznie spłaszczasz target do "kiedyś oglądały to dzieciaki, a figurki kupują dorośli". Zresztą powtarzam, o co ta dyskusja jest? Batman ma swoje bajki i filmy +18, Spider-man jest dorosły i młody, mangi są dla dorosłych i dla dzieci, Genshin jest akurat dla dzieci, a Postal dla dorosłych, także serio, o co chodzi?
  • Odpowiedz
@starplatinum: no właśnie tak, wyobrażam to sobie, często widze że chłopaki sie inspirują jakimiś Aragornami, Tryndamerami, Clintami Eastwoodami (chodzi o bezimiennego rewolwerowca).. A takich nastolenich cweli sie im wciska jakby na siłe. Jakichś kuvva chary poterów śmiesznych, nieautentycznych.
  • Odpowiedz
@starplatinum: Np. Asz Keczam z Alabastii jest imo całkiem spoko postacią nastoletnią, zachowuje sie jak nastolatek, bywa infantylny, zabawny, uczy sie życia od innych i coś takiego dla kontrastu jako stary dziad bardzo lubie.
Podobnie Shinji Ikari z NGE, choć los go stawia w roli "bochatera" to zachowuje sie jak nastolatek z problemami, a nie jak poważny bochater zgrywający dorosłego xD

A nie jakichś zawsze poważnych, zgrywających sie, aroganckich chary poterów.
  • Odpowiedz
@Kiszon87: Wiesz co, mam dużo młodsze rodzeństwo, jestem z nimi w dobrych relacjach i szczerze wątpie, że którekolwiek z nich czy ich znajomych się interesowało Aragornem czy Eastwoodem. W Twoich czasach może tak. Spójrz na to z perspektywy obecnych czasów, a jak nie potrafisz (żaden przytyk, ja też nie zawsze rozumiem co teraz jest na czasie) to po prostu zaakceptuj.
  • Odpowiedz
@Kiszon87: Ojej, jestem 30-letnią kobietą z nostalgią wspominam jak kochałam Sailor Moon, a później oglądałam anime i zachwycałam się kulturą japońską, 90s child, także skromnie zapytam - mogę grać w Genshina czy nie pozwalasz? (,)
  • Odpowiedz
Genshin jest akurat dla dzieci, a Postal dla dorosłych, także serio, o co chodzi?

@starplatinum: Genshin jest akurat dla dorosłych tak jak wszystkie gacha, a jeszcze ściślej targetem są ludzie potrafiący przewalić na grę kupę kasy
  • Odpowiedz
@Pie_Man: To ciekawe, że najwięcej kasy przewalają dzieci za kasę rodziców. Jak serio postrzegasz gacha jak grę dla dorosłych, bo tylko oni zarabiają kasę to strasznie masz ograniczone myślenie. Poczytaj o rynku gier mobilnych.
  • Odpowiedz