#remontujzwykopem #budownictwo #budujzwykopem #prawo Co mogę zrobić z budowlańcami którzy robili mi elewację i #!$%@?? Ogólnie to już ich #!$%@?łem (nadal nie odebrali rusztowania, łaty i innych drobnych pierdół). Mieliśmy zrobić odbiór i chciałem domagać się zwrotu części pieniędzy: - po pierwsze to debile kładli styropian z dwóch stron i na środku jak się spotkali to okazało się, że kłada na różnych poziomach - ABSTRAKCJA... więc na tej stronie scierali od dołu tak, że powstał lekki łuk byleby dla oka było w miarę ok - po drugie jak ocieplali dach to zerwali starą papę na jego skraju i woda murami dostała się do środka, zalało mi północną ścianę - po trzecie mieli za niskie rusztowanie więc używali mojego dobrego styropianu jako podpórek, uszkodzili tak z 5 paczek 15cm grafitowego styropianu - po czwarte tynk silikonowy kładli w upalny dzień, godzinę po ulewie i są prześwity w #!$%@? - po piąte oszczacowali termin prac na dwa tygodnie, a pojawiali się po raz na tydzień i #!$%@?łem ich po 7 tygodniach gdzie nie zamknęli żadnego etapu - po szóste właściciel wysyłał do mnie na negocjacje odnośnie naprawy zalanych ścian jakiegoś przećpanego byka, który #!$%@?ł do mnie z tekstem "wina leży po obu stronach: my #!$%@?śmy, a wy nie dopatrzyliście więc materiał i robota po połowie" - no a po siódme odkąd powiedziałem, że termin minął i ma przyjechać na odbiór żeby ustalić finalną cenę to się nie pojawił - a potrzebuję fakturę.
I teraz co mogę mu zrobić mając nagrania na kamerkach CCTV gdzie widać i słychać kto przyjeżdżał (100% nikt tam umowy nie miał)? ( ͡°͜ʖ͡°) Umowę oczywiście mieliśmy spisaną, jedyne czego nie uwzględniłem to kara za niedotrzymanie terminu bo gościu tak się rwał do pracy, że nie brałem pod uwagę tego, że ustalając termin miesięczny na roboty, które on oszacował na 2 tygodnie, się nie wyrobi.
@Dominias: To się w tym naszym #!$%@? kraju robi powszechne, że za robotę zabierają się ludzie którzy nie mają o niej pojęcia, czy tak zawsze było a tylko ja tego nie zauważałem?
@MrFen: wiele ekip budowlanych przerabiałem i każdej można było coś zarzucić, z reguły więcej złego niż dobrego - ale ta ekipa przebiła wszystko, nie ma jednej rzeczy z której byłbym zadowolony. To chyba jedyna branża gdzie oni mają totalnie w dupie zapisy w umowie, prawo i poszanowanie klienta.
@powaznyczlowiek: @Dominias: @damianas1999: Ja ostatnio odbierałem mieszkanie w rodzinie po generalnym remoncie i się za głowę łapałem. Słyszałem teksty typu "tak się robi", "tam nie widać", "to się równiej nie da", "ja tak zawsze robię i jest dobrze". Jakbym z debilem rozmawiał ( ͡°͜ʖ͡°). Żeby nie było, krzywizny takie że teraz pod meblami po 3-4 podkładki siedzą, a nie żebym chodził z suwmiarką....
I żeby to jeszcze było "po taniości". Żałowałem, że sam nie wziąłem urlopu z pracy żeby wykonać ten zakres prac co ta banda papudraków...
@powaznyczlowiek: No nie wiem czy się godzili... Ja kończyłem mieszkanko 2020-2021 i byłem zadowolony z cen (np. 35zł/h przy nakładaniu gładzi na GK) i fachowców jakich znalazłem (wszystko z polecenia). Teraz to ja się boję w google wpisać i szukać ekipy bo wiem,
@Dominias: skoro jesteś taki krytyczny w stosunku do p0lakow to czemu ich zatrudniasz? Np ja w życiu nie zatrudnił bym polaka, wolę być "safe than sorry".
Wszystkie normalne firmy tak ja moja jest #!$%@? robotą do następnego roku, u nas ludzie ocieplają domu jak szaleni. Kto to wszystko robi? Same papudraki którzy nic nie potrafią biorą szwagra i żula z pod sklepu i #!$%@?ą. Raz wyjdzie raz nie.
@MrFen: @Dominias: jak robiłem swoje mieszkanie to szukałem ludzi z polecenia. Pytałem znajomych kto im robił, pytałem ludzi w pracy. Kolega akurat robił własne mieszkanie, więc dał mi kontakt do swojego majstra. Typ był świetny, wszystko ogarnął mi jak chciałem, zero zastrzeżeń. Autentycznie każdą rzecz zrobił jak trzeba i nie miałem się czego czepiać. Jeszcze jak mu mówiłem że gładzie sobie sam zrobię to mi polecił gładź i
Co mogę zrobić z budowlańcami którzy robili mi elewację i #!$%@?? Ogólnie to już ich #!$%@?łem (nadal nie odebrali rusztowania, łaty i innych drobnych pierdół). Mieliśmy zrobić odbiór i chciałem domagać się zwrotu części pieniędzy:
- po pierwsze to debile kładli styropian z dwóch stron i na środku jak się spotkali to okazało się, że kłada na różnych poziomach - ABSTRAKCJA... więc na tej stronie scierali od dołu tak, że powstał lekki łuk byleby dla oka było w miarę ok
- po drugie jak ocieplali dach to zerwali starą papę na jego skraju i woda murami dostała się do środka, zalało mi północną ścianę
- po trzecie mieli za niskie rusztowanie więc używali mojego dobrego styropianu jako podpórek, uszkodzili tak z 5 paczek 15cm grafitowego styropianu
- po czwarte tynk silikonowy kładli w upalny dzień, godzinę po ulewie i są prześwity w #!$%@?
- po piąte oszczacowali termin prac na dwa tygodnie, a pojawiali się po raz na tydzień i #!$%@?łem ich po 7 tygodniach gdzie nie zamknęli żadnego etapu
- po szóste właściciel wysyłał do mnie na negocjacje odnośnie naprawy zalanych ścian jakiegoś przećpanego byka, który #!$%@?ł do mnie z tekstem "wina leży po obu stronach: my #!$%@?śmy, a wy nie dopatrzyliście więc materiał i robota po połowie"
- no a po siódme odkąd powiedziałem, że termin minął i ma przyjechać na odbiór żeby ustalić finalną cenę to się nie pojawił - a potrzebuję fakturę.
I teraz co mogę mu zrobić mając nagrania na kamerkach CCTV gdzie widać i słychać kto przyjeżdżał (100% nikt tam umowy nie miał)? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Umowę oczywiście mieliśmy spisaną, jedyne czego nie uwzględniłem to kara za niedotrzymanie terminu bo gościu tak się rwał do pracy, że nie brałem pod uwagę tego, że ustalając termin miesięczny na roboty, które on oszacował na 2 tygodnie, się nie wyrobi.
Żeby nie było, krzywizny takie że teraz pod meblami po 3-4 podkładki siedzą, a nie żebym chodził z suwmiarką....
I żeby to jeszcze było "po taniości". Żałowałem, że sam nie wziąłem urlopu z pracy żeby wykonać ten zakres prac co ta banda papudraków...
@powaznyczlowiek: No nie wiem czy się godzili... Ja kończyłem mieszkanko 2020-2021 i byłem zadowolony z cen (np. 35zł/h przy nakładaniu gładzi na GK) i fachowców jakich znalazłem (wszystko z polecenia). Teraz to ja się boję w google wpisać i szukać ekipy bo wiem,
Powodzenia!
A kto ma robić re wszystkie ocieplanie budynków?
Wszystkie normalne firmy tak ja moja jest #!$%@? robotą do następnego roku, u nas ludzie ocieplają domu jak szaleni. Kto to wszystko robi? Same papudraki którzy nic nie potrafią biorą szwagra i żula z pod sklepu i #!$%@?ą. Raz wyjdzie raz nie.