Aktywne Wpisy

MajsterZeStoczni +80
Zmagam się od ponad 20 lat z depresją, Moja matka kończy za kilka dni 60 lat. Kupiłem jej smartwatch i oprócz tego stwierdziłem, że zrobie coś sam,od lat wiedziałem, że lubi Słoneczniki van Gogha, to namalowałem po swoemu
#depresja #tworczoscwlasna
#depresja #tworczoscwlasna

źródło: kwiatki
Pobierz
Boss86 +16

źródło: IMG_20240429_103812
Pobierz
Wczoraj za miejsce sesji wybrałem most rowerowy, który jest oświetlany szeregiem lap solarnych, więc miał być klimat i łatwa praca po zachodzie słońca. Lamp zapaliło się raptem kilka (pewnie już wyczerpały swoje moce na przestrzeni paru lat) i nagle okazało się, że warunki są może nie ciężkie ale co najmniej wymagające.
Zdjęcia robiłem flintą 70-210 bez lampy, ze sporym czasem naświetlania i ISO 800 - i o ile ujęcia z bliska wyszły elegancko, to te z odległości 5m i więcej (a obiektyw pozwala na dużo więcej) wyszły z dość chamskim szumem. Smutno mi się zrobiło, bo przygotowałem się do pozowania pary bardzo solidnie i same ujęcia (pozy) wyszły super, za to 95% zdjęć w powodu szumu nadaje się do kosza.
Wszystko przeanalizowałem dopiero dziś rano i trochę czasu zajęło mi myślenie co #!$%@?łem, bo zdjęcia robione tym samym aparatem w trybie AUTO wychodziły ostre (nieważna reszta, przede wszystkim ostre). Na teraz jestem prawie pewien, że nawaliłem z opcją AF-C, która pasuje jak kozie miotła, trzaskając zdjęcia jedno za drugim bez chwili zastanowienia. Fragment zdjęcia uchwycony przez focus jest ostry, cała reszta mniej i szumy na tej reszcie są dość potężne. Masakra ile pracy poszło się walić no ale na szczęście bez konsekwencji, trzeba się uczyć dalej.
Na zdjęciu przykładowe spieprzone foto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co jeszcze robić, żeby dążyć do fachowej roboty, jaką wykonuje aparat w trybie auto?
#fotografia #aparat
źródło: comment_1657627691Yz2LjWWGF2cWpxlEIEQ7xP.jpg
PobierzPoza tym akurat na tym zdjęciu z szumem tragedii nie ma. Trochę widać, ale dodaje charakteru. Bardziej mam wrażenie, że modele są poza ostrością.
Co do odsunięcia od obiektu, 90% zdjęć robiłem ze sporej odległości, bo na takich działa obiektyw i właśnie te są do dupy. Kilka ujęć bliskich wyszło dobrze.
Jest dużo aplikacji do odszumiania, np topaz z ai robi genialną robotę.
auto sobie ustawia f/5,6, ja wczoraj wszystkie na f/4,0, najkrótszy czas 1/125, w miarę ściemniania dawałem dłuższy, do 1/60
co oznacza "ISO 800 ledwo akceptgowalne" znaczy, że powinienem dać 1600 albo więcej?
@Toszeron: A sprawdzałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Twardy limit na 32GB - A390 nie obsługuje SDXC.
@tryb_graficzny: proszę pana, poniżej dwukrotność ogniskowej...
Dla 24 mm będzie to 1/50. Dla 50 mm na cropie 1/160
Daj dwa zdjęcia, dobre i złe z danymi EXIF. Albo sam porównaj parametry tam zapisane.
Odnośnie AF-C to
* nie dotyczy aparatów ze stabilizacją.