Aktywne Wpisy
kukold +57
Uporządkujmy fakty:
1. jakiś kacapski komandir stwierdza: Szojgu #!$%@?, wołam 25 tys najemników z czołgami i idziemy na Moskwę
2. Zajmują miasto wielkości wojewódzkiego w Polsce bez jednego wystrzału
3. Jadą dalej, zajmują kolejne duże miasto, są 300 km od Moskwy, zestrzeliwują jakieś śmigłowce bojowe
4. Zaczynają do nich dołączać lokalne oddziały armii rosyjskiej, ludzie na ulicach Rostowa skandują: Wagner, Wagner
5. BIałoruski rząd opozycyjny wzywa do obalenia Łukaszenki bo Rosja nie
1. jakiś kacapski komandir stwierdza: Szojgu #!$%@?, wołam 25 tys najemników z czołgami i idziemy na Moskwę
2. Zajmują miasto wielkości wojewódzkiego w Polsce bez jednego wystrzału
3. Jadą dalej, zajmują kolejne duże miasto, są 300 km od Moskwy, zestrzeliwują jakieś śmigłowce bojowe
4. Zaczynają do nich dołączać lokalne oddziały armii rosyjskiej, ludzie na ulicach Rostowa skandują: Wagner, Wagner
5. BIałoruski rząd opozycyjny wzywa do obalenia Łukaszenki bo Rosja nie
kukold +9
Atomówki na Białorusi, doborowe jednostki Wagnera na Białorusi, świeża armia białoruska do tej pory trzymana pod kloszem i uzupełniana w sprzęt. Baćka powtarzający codziennie, że Polska jest największym wrogiem wschodu. Jedyna tolerowana przez kartofla partia w Polsce niedługo przestanie rządzić. Co może się wydarzyć w najbliższym czasie? Hmm....
#ukraina #rosja #wojna
#ukraina #rosja #wojna
Cześć Wszystkim,
potrzebuję zasięgnąć języka w sprawie rekrutacji do #big4 do działu audytu ogólnego oraz samej pracy w tym środowisku. Tak, wiem, wiele już napisano w tej kwestii, jednakże bardzo zależy mi na kompleksowej oraz możliwie najbardziej aktualnej informacji. Będę bardzo wdzięczny każdemu, kto przez wspomniany proces oraz pracę przeszedł lub dalej pracuje i ma ochotę podzielić się wiedzą z tego obszaru.
W pierwszej kolejności interesuje mnie sam proces rekrutacji:
- Jak przygotować się do testów analitycznych, być może słyszał ktoś z Was o stronach, na których można poćwiczyć podobne zagadnienia? Przeszukałem sporo stron, jednakże nie udało mi się znaleźć nic godnego uwagi.
- Jaki poziom językowy jest wymagany od potencjalnych kandydatów? Czy kandydaci są maglowani czy jest to raczej luźna rozmowa o pierdołach?
- W jaki sposób weryfikuje się znajomość rachunkowości na rozmowie? Na co Waszym zdaniem najlepiej zwrócić uwagę?
- Inne przydatne wskazówki dotyczące rekrutacji?
Będę wdzięczny również za informację na temat:
- Pierwszych dni w pracy - jak wygląda onboarding, jakie zagadnienia są poruszane na szkoleniach zaraz po przyjęciu?
- Jak aktualnie wygląda tryb pracy w big4 - stacjonarnie czy raczej zdalnie?
- Na jakie widełki płacowe można liczyć na A1? (Nie-Warszawa)
- Luźne obserwacje i spostrzeżenia na temat pracy w różnych spółkach z tego segmentu w audycie ogólnym - atmosfera/ work-life balance/ podejście do pracownika etc.
I na koniec, bardzo proszę o szczerą opinię na temat second-tier w obszarze audytu finansowego. Czy warto rozpoczynać pracę w audycie od firm z tego segmentu? Czy może lepiej przemęczyć się te 3 lata i dopiero później szukać zatrudnienia w mniejszych spółkach?
Jeśli chodzi o second-tier, to jakie spółki w szczególności polecilibyście jako miejsce, w którym można zarówno zarobić, jak również nauczyć się audytowego fachu? I jak to jest z różnicami w zarobkach i późniejszymi perspektywami? Czy różnica w zarobkach i perspektywach między powiedzmy BDO, PFK czy GT a BIG4 jest istotnie duża?
Będę szalenie wdzięczny za wszelkie wskazówki, spostrzeżenia i porady. Z góry wielkie dzięki!
#big4 #audyt #second-tier #rewizja #kpmg #pwc #ey #deloitte
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62cc9669c1aeabaedad9b45d
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Przekaż darowiznę
@AnonimoweMirkoWyznania: nie pracowałem ale słyszałem że kultura pracy łączy wady big4 i mniejszych firm więc nie polecam.
Dla mnie second-tier to coś od top10 do top30 - tam gdzie nie ma faktycznego menago na projektach.
ponieważ wspominasz o testach analitycznych to znaczy że poziom asystencki a wtedy big4 >>> st
Komentarz usunięty przez autora
Z drugiej strony, jak sobie wklepiesz te zadanka w google, to wyskakują jakieś dokumenty od PWC.
@elvar A ty jaki dział?
Jak co roku BIG4 otwiera wrota owianego tajemnicą audytu przed pełnymi chęci do pracy studentami (najczęściej) ostatniego roku studiów. Również jak co roku, wielu z nich zastanawia się co ich czeka. Pracowałem w audycie w miejscowości, która nie jest Warszawą, a moje roczne "doświadczenie" opiszę właśnie tutaj. Chciałbym zaznaczyć, że zawarta tutaj opinia jest wykreowana po rozmowach zarówno z A1, A2 oraz kilku seniorów pracujących w audycie
Tzn. czy jak w jednej podziękują, to w drugiej mogą przyjąć?
Po pierwsze, żeby nie zostać na lodzie. Po drugie, żeby negocjować stawki bez strachu o brak pracy (czyt. nie łapać wyłącznie tego co dają). Trochę roboty z tym jest, bo to rozmowy ciągłe, maile pierdoły, aplikacje.
Wiem, że jeszcze nie dawno mówiono mi, że nie negocjuje się stawek na "entry-level", natomiast z mojego doświadczenia rekrutacyjnego bardzo mi się to opłacało i można to robic.
Chomikuj albo testy kompetencji po gimnazjum, część z wykresami, do tego testy IQ.
B1 w mowie/piśmie i B2
@takamojaopinia: szczerze mówiąc nigdy tego nie rozumiałem. Nadgodziny - są, pensje - mocno średnie, rozwojowość pracy - słaba, nuda - spora. Ale gdzie tu stres siedząc przy komputerze i dzieląc czas na klikanie tabelek ze wzoru, coaching asystentów, konsultacje z menago i rozmowy z księgowymi?
---
Zaakceptował: karmelkowa
Aspekt stresu przypisałem wyłącznie do Seniorów, ponieważ to oni mają projekty, a pod nimi stażyści, A1, które #!$%@? ogarniają jak jest jakiś problem to to oni musza znalezc rozwiazanie, milion deadlinów w deadlinach, a często żeby zakończyć projekt trzeba zostać
w big4 w audycie A1-S1 nie słyszałem, żeby ktokolwiek kiedykolwiek wynegocjował wyższą pensję - jedyne co to mały bonus za wycofanie wypowiedzenia.
Moja odpowiedz była do pytania kolegi @Kryskamatyska , który mówił o kilku firmach - który nie sprecyzował, czy mówi wyłącznie o Big4 czy więcej. Natomiast masz rację, negocjowanie w Big4 to jak walka z wiatrakami.