Wpis z mikrobloga

@ImNewHere: tylko wykopki mogły myśleć że parę himarsow ma jakieś większe znaczenie dla wojny na tak dużym obszarze. Żeby to miało sens musieli by ich mieć ze 100
  • Odpowiedz
@ImNewHere: to nie jest takie proste. Przede wszystkim obstawiałbym, że Ukraińcy mają dane które Amerykanie uzyskują przy pomocy SAR operujących z orbity. Powodzenia w "lepszym kamuflowaniu". Ja nie wiem jak się przed tym ukryć. Mniejsze składy oznaczają większe problemy w obronie przeciwlotniczej. Dowództwo rosyjskie będzie miało ogromne problemy z ogarnięciem tego, ponieważ już ma problemy z logistyką. Myślę, że Rosjanie nie ogarną tego. Będą mieli ogromne problemy.
  • Odpowiedz
@Nie-mam: Po prostu pochowaja amunicje w opuszcoznych domach, na pietrach bloków w których wyżej beda mieszkali ludzie itp. Tego nie da sie zniszczyc w takim stopniu jak zbiorcze magazyny.
  • Odpowiedz
@szurszur: Ty wiesz jaki to jest koszmar logistyczny to co piszesz? Nie będą tak robić bo by musieli zwiększyć 2-3 krotnie samych ludzi i ciężarówek do ogarnięcia tego. Co prawdopodobnie zrobią to rozłożą większe magazyny na mniejsze klasę niżej ale zgodnie ze sztuką. Nikt nigdy nie będzie chował amunicji klasy korpusu/dywizji czy nawet batalionu po setkach, tysiącach domów bo będziesz miał albo ciągłe braki na froncie albo więcej ludzi do
  • Odpowiedz
@szurszur: to nie jest takie po prostu. Nawet zwyczajna logistyka nie jest taka po prostu. Opuszczony dom nie daje schronienia przed radarem obserwującym z orbity. Tak, żywa tarcza z ludności cywilnej wchodzi w grę. Umieszczanie amunicji na placach przyspieszało logistykę, teraz będzie im to szło o wiele, wiele wolniej. Z jednej strony cele będą zbyt mało wartościowe na HIMARSy ale to będzie oznaczało skupienie mocy niszczące na kompleksach obrony przeciwlotniczej
  • Odpowiedz
  • 1
@Jebwleb buhahahaha... już te kilka wyrzutki powoduje, że kacapy muszą rozdrobnić swoje magazyny broni, co stwarza dla nich większe problemy logistyczne ( )
  • Odpowiedz
Ty wiesz jaki to jest koszmar logistyczny to co piszesz?

@error101: Nie poweisz, że wyższe koszta niz utrata cąłego magazynu wystawionego pod nos Himarsów. Kosztowne, ale to tzw mniejsze zło.
  • Odpowiedz
@szurszur: Nie da się rozłożyć dużych magazynów tak jak to napisałeś, nikt nigdy tak nie robi bo zwyczajnie ludzi ci braknie by to ogarnąć i pilnować (tak, każdy magazyn, nawet mały musisz pilnować), szczególnie w wojnie ofensywnej, szczególnie w armii rosyjskiej gdzie cały ładunek/rozładunek odbywa się ręcznie. Mogą cofać magazyny, robić mniejsze, kombinować z tworzeniem makiet ale nie rozdrabniać do tak absurdalnych rozmiarów jak chowanie po domach czy blokach magazynów
  • Odpowiedz
@ImNewHere: to nic nie da. Ruscy mają zbyt c-----a logistykę na dobre rozproszenie i ono nic nie zmieni. Ich składy są c-----o zabezpieczone a ciężko też taki skład kamuflować.

Ich żołnierze są za głupi żeby cokolwiek sensownego zrobić z tymi atakami rakietowymi
  • Odpowiedz
@Jebwleb: Najważniejsza jest liczba amunicji do HIMARSów którą Ukraińcy dysponują, nawet 10 maszyn które teraz posiadają zdobią robotę. Załadowanie 6 rakiet trwa 1 minutę.
  • Odpowiedz
@ImNewHere: wydaje mi się że cele są tez weryfikowane przez naziemych operatorów, czyli ukrainców żyjących na terenach okupowanych. Ruskie zapominają że nie są u siebie i są bacznie obserwowani przez mieszkańców którym zniszczyli domy i pomordowali rodziny. Próba zmylenia jakimś kamuflażem będzie miała mizerny skutek.
  • Odpowiedz
@Kempes: sami je wymyślili. Rozdrobnienie logistyki.
Ej wy chyba nie myślicie że w takim magazynie jest cała amunicja Rosji? Wy chyba wiecie że oni dowożą i wywożą na bieżąco? Te ataki tylko spowalniają Rosjan. Aby coś zmieniły trzeba by atakować magazyny na terenie Rosji. Albo prowadzić ciągły nękający ostrzał z wielu himarsow a nie 4 czy 6. W tym problem że usa pozwala Ukraińcom prowadzić wojnę ale nie wygrać
  • Odpowiedz
  • 1
@Jebwleb Magazynów rosyjskich wysadzono kilkadziesiąt... wiem, że was to bardzo boli, ale musicie z tą myślą już żyć, że w zasięgu ok. 80km od linii frontu żaden wasz magazyn i jednostka wojskowa nie jest już bezpieczna ( )
Rozdrobnienie albo odsunięcie magazynów od linii for tu powoduje duże problemy logistyczne, z którymi i tak już macie duże problemy. To spowolni znaczenie wasze działania na froncie (
  • Odpowiedz
@ImNewHere: no jest to do zrobienias. Co prawda wymaga sprawnego WMSa, sensownego sposobu obliczania popytu na danym odcinku frontu itd.
I to ma osiągnąć armia, która na front posłała przeterminowane racje, 100km bez kolei jest dla nich problemem a system składowania to drewniane skrzynie?
A, nie no, to spoko.
  • Odpowiedz