Wpis z mikrobloga

@FizzyDrink: Nieironicznie, jakoś w zeszłym roku niszczono elewacje kościołów i zakłócano obrzędy religijne. Oczywiście z nieznanych powodów dotyczyło, to tylko Kościoła Katolickiego.

Czy potrzeba nowych rozwiązań do uporania się z tym zjawiskiem? Nie sądzę, ale rozumiem. Czują się atakowani i mają ku temu podstawy.
Katolicy to w Polsce druga najbardziej uprzywilejowana grupa społeczna w Polsce

@pawelczixd: no i? Atakowano kościoły i przeszkadzano w odprawianiu mszy? Atakowano i przeszkadzano. Nie ma znaczenia, czy katolików jest 3, 1000, czy miliony.
@pawelczixd: Dobrze, że nie zaprzeczasz faktom: ataki miały miejsce. To po pierwsze. Po drugie jeżeli nie chciałbyś bić piany i atakować dla samego atakowania, to „zauważyłbyś” drugą część mojego pierwszego wpisu. Wspomniałem tam, że problemem nie jest prawo, a brak egzekwowania go. Zauważyłem również, że katolicy mają prawo czuć się atakowani, bo jak sam przyznajesz, są atakowani.
@jestem_na_dworzu: czyli uważasz, że jeśli ktoś ukradnie mi hulajke elektryczna to mam prawo czuć się atakowany przez złodziei hulajek i domagać się zaostrzenia KK w tej sprawie? Trzy przerwania mszy absolutnie nie daja nikomu prawa by mówić że grupa społeczna jest atakowana. O prześladowaniu katolików w tym kraju nie było i nie ma mowy a to zbieranie podpisów to idiotyczna próba kampanii wyborczej Solidarnej Polski:
czyli uważasz, że jeśli ktoś ukradnie mi hulajke elektryczna to mam prawo czuć się atakowany przez złodziei hulajek i domagać się zaostrzenia KK w tej sprawie?

@pawelczixd: Tak. Inną sprawą jest, czy ma rację.

Trzy przerwania mszy absolutnie nie daja nikomu prawa by mówić że grupa społeczna jest atakowana.

xD *bądź zaatakowany*, *nie masz prawa mówić o tym, bo jesteś członkiem kościoła*. Przecież, to jest dyskryminacja na tle religijnym. Niczym się
@jestem_na_dworzu: No wiesz, jest różnica mówić czy Ty jesteś atakowany czy cała grupa społeczna. Oczywiście, że mają prawo zbierać podpisy i wiem od jakiej strony próbujesz mi to wytłumaczyć - nie musisz bo się zgadzam. Ale pewnie też się zgodzimy że jest to plucie na spolecznestwa gdzie faktycznie chrześcijan się prześladuje.
Ty jesteś atakowany czy cała grupa społeczna

@pawelczixd: zaatakowana została wspólnota religijna. Przerwanie mszy, to nie atak na osobę X a na całą parafię. Tak samo z niszczeniem kościoła. Znowu kręcisz. Nie musi być pogromów wszystkich ani większości wierzących. Zaatakowane zostały konkretne wspólnoty i takie są fakty.