Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

tarynbeeman1 - tiktok

@Walus002: thx

ciekawa technika. Nie nożyczki, nie cążki, tylko profilowane dłuto.

Masakra, tnie głęboko i chwilami wyrywa, czyli robi dokładnie to, czego przy normalnej pielęgnacji należy unikać - no ale tam to już po ptokach, i tak trzeba lekami potraktować stan zapalny.

Ciekawe, że sobie ludzie potrafią do takiego stanu doprowadzić, jak to w początkowym stadium łatwe do ogarnięcia domowymi środkami.
@krystal_Tri_tapik: domowymi środkami czasami ciężko, ja miałem nawracająca zanokcicę i co jakiś czas zakażenie bakteryjne. Nic nie pomagało tylko antybiotyk. Pomogło dopiero założenie klamry u podologa. Zdarzało się, że w jeden dzień potrafiła mi się zebrać ropa i powiększały mi się okoliczne węzły chłonne. Byłem nawet umówiony na wycięcie paznokcia, a laska mi to ogarnęła klamrą i od kilku lat mam spokój
@GryzeKisiel: bo ona się potrafi zebrać w jeden dzień. Miałam parę razy, dzieciakom też się już zdarzało. Kwestia natychmiastowej reakcji, no i wyprofilowanie paznokcia, żeby nie nawracało za często. Doraźnie wystarczy usunąć przyczynę (zwykle źle przycięty zadzior w kąciku lub przeciwnie, nie przycięty i wrastający paznokieć) po kąpieli w gorącej mydlanej wodzie. Odsunąć skórę od paznokcia. Zdezynfekować miejsce jakimś octeniseptem lub czymś podobnym. Powtórzyć dwa razy na dobę. Rzadko cała zabawa
@krystal_Tri_tapik: w sumie tak, u mnie problemem były nawracające zakażenia bakteryjne. Ogólnie masakra, do tej pory mam kiść węzłów chłonnych które się zwłókniły i są wyczuwalne. Co najlepsze to od początku zrobili mi serię badań bardziej pod kątem onkologicznym, bo zanokcica była na tyle mała, że w ogóle ją zignorowałem. Lekarz pytał czy miałem jakąś ranę, czy coś mnie ugryzło, a ja że nic, bo mnie palec nawet nie bolał. Jak
@GryzeKisiel: a nie sprawdzali gronkowca przypadkiem? Tzn zakażenie bakteryjne lokalne jest zupełnie normalne w tym miejscu, starczy chwilę poczekać i samo przyjdzie, stąd często ropa, ale jak sięga do węzłów chłonnych, to raczej wskazywałoby na stałego lokatora, który się uaktywnia przy byle dziabnięciu.