@poprostuzyj: Matka Rona to jest w ogóle przykład patologii. W zasadzie hołubi wszystkie dzieci, nawet łobuzów bliźniaków toleruje ale Rona wiecznie strofuje, daje mu kanapki z peklowaną wołowiną, mimo że wie, iż Ron ich nie lubi, zapewne wie jak ważny dla uczniów jest bal ale co tam, walić to da mu starą, śmierdzącą i niemodną szatę. Dodatkowo uwielbia Harrego i Hermionę a własnemu synowi nie szczędzi uwag i przytyków.
@Cziken1986 Potterowie to była stara rodzina czarodziejów, więc stary Harrego był dziany. Było powiedziane, że ze wszystkich starych rodzin prawie wszyscy byli przy kasie, wyjątkiem był Rudy i familia ;)
@bardzospokojnyczlowiek otóż to, nic się w tej książce nie trzyma kupy, mam wrażenie że autorka nie miała zamysłu na tą serię tylko wymyślała z nut, szyła na żywca. Stąd taki burdel w tej serii.
Wkurzały mnie te nieścisłości już za dzieciaka, ale nie można Rowling odmówić tego, że dzięki niej sporo dzieciaków sięgnęło po książki. Część nawet zrobiła to bo zaciekawiła je ekranizacja. Moim zdanie sukces ją przerósł, wydawcy cisnęli na tempo i nie miała czasu na robienie dokładnej sieci powiązań. Nie wiem czy to do końca jej wina. Kasa wystarczająca z 1 części, nie musiała się śpieszyć. A podobno jest milionerką, a nie miliarderką dlatego,
Taki Malfoy powinien być pod ciągłą obserwacją i inwigilowany. A tymczasem debile z ministerstwa uwierzyli, że on był ofiarą i pod wpływem imperiusa, do tego pozwolili mu dalej ciągnąć swoje wpływy xD
@Mtsen: to akurat realne przedstawienie świata, kiszczak i jaruzelski też za nic nie odpowiedzieli, a urban śpi na kasie i jest bardzo popularny na wykopie ¯\_(ツ)_/¯
@Cziken1986: W HP jest tyle nieścisłości, że szkoda gadać. Najlepsze, że już 1000 galeonów to była spora suma, gdyż w Czarze Ognia Harry otrzymał tyle za wygranie Turnieju Trójmagicznego, po czym całą wygraną oddał bliźniakom, którym starczyło to na rozkręcenie własnego biznesu.
@poprostuzyj: niby tak, ale Hogwart nie był darmową szkołą. Z tego co kiedyś czytałem to roczny koszt edukacji wynosił jakieś 30 tysięcy mugolskich funtów. Pięć dzieciaków w szkole i robi się z tego niezła sumka (pewnie Wesley jako pracownik Ministerstwa miał jakąś zapomogę, ale raczej nie było to 100% czesnego).
Dodatkowym problemem jest rynek pracy. Proste zadania da się wykonać przy użyciu czarów (zawód krawca, szewca itd nie ma racji bytu),
@Mtsen: To akurat dość dobrze zostało przedstawione. Malfoyowie byli dość wpływową, co pozwoliło Lucjuszowi uniknąć kary. Na dodatek sypał pieniędzmi tam, gdzie trzeba (w Ministerstwie).
@Cziken1986: ciekawe czy był jakiś kantor gdzie szło wymienić mugolowy hajs za ten. Harry by wymienił, kupił limuzyne, tytuł magistra w Uzbekistanie i ruchał laski na jachcie do zaćpania w wieku 34 lat
@DocentMarzanek: mysle, że to byl celowy zabieg, zeby pokazac, ze w sumie czarodzieje to ignoranci oraz jak bardzo odizolowane sa to spoleczenstwa pomimo ivh ciągłego mieszania
W Hogwarcie uczyli się wyłącznie magii czyli ich "normalna wiedza" zatrzymała się, gdy mieli jakieś 10-11 lat. Zero wiedzy z literatury, geografii, fizyki, matematyki. Umysłowo utknęli na czasach wczesnej podstawówki ( ͡°͜ʖ͡°)
@DocentMarzanek: no Potter to jeszcze chodził do zwykłej szkoły dopóki nie wiedział, że jest czarodziejem. Ale co z dziećmi, które o tym wiedziały? Do zwykłej szkoły raczej ich nie posyłano, bo nie powstrzymałyby
@DocentMarzanek: Wydaje mi się, że czarodzieje tam żyli w jakiejś bańce informacyjnej.Ttaki czarodziej bez planu na przyszłość zostawał właśnie MUGOLOZNAWCA i pisał swoje opracowania pt. Geneza gumowej kaczki i jej zastosowania w mugolskim domostwie na przestrzeni lat, gdzie snuł jakieś teorie podpity skrzacim winem i pisał pierdoły które szokowały i się sprzedawały XD
Cały wykop #!$%@?... Wyborcy Tuska z wykopu, uśmiechnięci, tolerancyjni fajnopolacy, ryją bekę z zamachu na premiera obcego kraju bo jest prawicowcem xD
Moim zdanie sukces ją przerósł, wydawcy cisnęli na tempo i nie miała czasu na robienie dokładnej sieci powiązań. Nie wiem czy to do końca jej wina. Kasa wystarczająca z 1 części, nie musiała się śpieszyć. A podobno jest milionerką, a nie miliarderką dlatego,
Komentarz usunięty przez autora
@Mtsen: to akurat realne przedstawienie świata, kiszczak i jaruzelski też za nic nie odpowiedzieli, a urban śpi na kasie i jest bardzo popularny na wykopie ¯\_(ツ)_/¯
Dodatkowym problemem jest rynek pracy. Proste zadania da się wykonać przy użyciu czarów (zawód krawca, szewca itd nie ma racji bytu),
@DocentMarzanek: no Potter to jeszcze chodził do zwykłej szkoły dopóki nie wiedział, że jest czarodziejem. Ale co z dziećmi, które o tym wiedziały? Do zwykłej szkoły raczej ich nie posyłano, bo nie powstrzymałyby