Wpis z mikrobloga

System: #elementaryos #linux

Sprzęt: Dell Vostro 2521

Problem:

Praktycznie cały czas leci na chłodzeniu aktywnym. Czasami się na chwilkę się wyłączy, ale na krótko. Z oczywistych względów się nie grzeje, ale na pasywnym też "nie czuć", żeby temp. się zmieniała. Jeszcze nie zainstalowałem monitora, ale dysk, ma np. ~30 stopni.

Sterowniki, czy co?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bodzio_pl: tylko, co z tym zrobić ... Z faktów: elementary jest oparte o ubuntu 12.04 lts

Nie było zatem sterowników do wifi np, więc podejrzewam, że tu może leżeć przyczyna. Może zmiana kernela by pomogła?
  • Odpowiedz
@npsr: Nie wiem, może. Ja się w takie dystrybucje typu buntu nie bawię, niby działa out of the box ale jak już nie działa... a kompilacja kernela na ubuntu może os wysypać.
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: elementary odchodzi od ubuntu, ale to młoda dystrybucja. W każdym razie, nie miałem z nią nigdy żadnych problemów w zasadzie. No z javą troszkę ewentualnie. Ma jedną zaletę: działa jak burza. Na ssd system mi wstaje w kilka sekund ;)
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: akurat z arch nie miałem przyjemności. Trochę tych dystrybucji w życiu miałem, ale zostałem na debiano pochodnych z jednego, głównego powodu:

Większość serverów (szczególnie tych, na których pracuję) mają własnie ubuntu albo coś w tym stylu, więc po ssh się chodzi jak po domu :)
  • Odpowiedz
@npsr: Domyślnie w jądrze (jeszcze) jest włączone zarządzanie energią profile > default, jak przełączysz na dynpm, albo na profile > low, to przestanie buczeć, o ile to jest przyczyną problemu :)
  • Odpowiedz