Wpis z mikrobloga

@masterix: Nadpłaty można robić online, skutkują zmniejszeniem raty. Skrócenie okresu kredytowania wymaga aneksu i wizyty w oddziale. Korzystniej jest jednak zmniejszać ratę i nadpłacać co miesiąc.
  • Odpowiedz
@masterix: Nie zapłacisz w ten sposób mniejszych odsetek.

Nadpłata skutkuje zmniejszeniem kapitału kredytu. Odsetki w każdej racie są naliczane według aktualnego kapitału do spłaty. Im szybciej spada saldo kapitału do spłaty tym mniejsze odsetki są naliczane.

Możliwe są dwa scenariusze po nadpłacie - zachowanie aktualnego okresu kredytowania lub jego skrócenie.

Wyjaśnię na prostym przykładzie. W sytuacji, gdy nadpłacasz kredyt ze skróceniem okresu kredytowania kwota nadpłaty powoduje zmniejszenie kapitału do spłaty
  • Odpowiedz
Wiele artykułów dostępnych w Internecie podaje, że bardziej korzystne jest skrócenie okresu kredytowania. Wprowadzają one jednak w błąd swoimi założeniami i nigdy nie wyjaśniają sposobu naliczania odsetek. Zakładają jednorazową dużą nadpłatę i spłacanie reszty kredytu zgodnie z harmonogramem.

@marcpol: ok, ale to podaj swoje obliczenia, bo tutaj oskarżasz innych o brak liczb, robiąc to samo. Weźmy np kredy na 500k, 30 lat, stałe oprocentowanie teraz to ok 9,5% zdaje się.
Dlaczego
  • Odpowiedz
@powodzenia: zgadzam się z tym, co tam napisałeś. Nie jestem wstanie mieć obecnie kasy powyżej zaciąganego kredytu (lokaty są jeszcze daleko), a po prostu wygodniej jest dla mnie zlecić stały przelew i niech się skraca okres niż co miesiąc do tej stałej kwoty doliczać tę różnicę między ratą bazową a obecną (Choć mam świadomość, że to w teorii bezpieczniejsze rozwiązanie, w praktyce można #!$%@?ć na nowe auto zamaist nadpłacać ( ͡
  • Odpowiedz
@masterix: to serio jest 2 min roboty, zresztą to nie musi być z ogromną dokładnością, możesz co miesiąc dodawać 10zl czy coś i wyjdzie na mniej więcej to samo. możesz dodać zdefiniowanego odbiorcę i wysiłek będzie minimalny. no na pewno będzie to mniejszy wysiłek niż latanie do oddziału i podpisywanie aneksu :)
  • Odpowiedz
@powodzenia: no jeśli alternatywą jest bieganie do oddziału to tak, zdecydowanie mniej czasu. Wydaje mi się, że niektóre banki mają w dupie aneksy i sobie wybierasz przy nadpłacie i elo, ale jako ryczałtowiec jestem ograniczony w wyborze banków XD

btw dzielisz się tym swoim excelem, o którym wspominałeś w tamtym wątku czy to priv sprawa?
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że żeby uzyskać ten sam efekt w drugim przypadku musiałbym nadpłacać o X PLN + tyle, co rata spadła, czyli co miesiąc muszę pilnować kwoty. A ja chcę co miesiąc nadpłacać X PLN. Możesz to pokazać na liczbach?

@masterix: Wyżej napisałem:

Odsetki w każdej racie są naliczane według aktualnego kapitału do spłaty.

oraz

Wydaje się, że pierwsze rozwiązanie daje większe oszczędności niż drugie, ale w przypadku kontynuowania nadpłat
  • Odpowiedz
@masterix: musiałbym go wyczyścić z prywatnych danych, najwcześniej w weekend. ale jak chcesz wrzucić jakieś liczby, to mogę wrzucić ci screeny. zrobiłem go właśnie głównie z myślą o liczeniu jaki wyjdzie koszt kredytu, kiedy nadpłaty zmniejszają ratę, a ja co miesiąc nadplacam ciut więcej (różnica między rata bazowa a nowa), bo w necie nic takiego nie ma, a chciałem potwierdzić swoje domysły i rzeczywiście koszt się zrównuje
  • Odpowiedz