Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #bitcoin

mirki, chce zacząć sobie wrzucać co miesiąc trochę kasy w bitcoina, na razie skromnie jakieś 1500zł i potem co miesiąc z 350-500zł, a może więcej, jeszcze muszę to przemyśleć. Na jakiej giełdzie kupować, żeby sobie potem na portfel przelewać?

Na razie pewnie bardziej zależałoby mi bardziej na łatwości kupowania bitcoina tam tzn przez przelew/kartę z PLN chyba, że skrajnie się to nie opłaca.

Myślę o tym długoterminowo więc chciałbym też kupić Ledgera tylko tutaj nie wiem czy opłaca się dopłacać do Nano X czy ten Nano S Plus wystarczy, jakieś opinie?
  • 11
@Need: wystarczy Nano S+ albo Trezor One (Trezor jest opensource).

Najlepiej założyć Revoluta, tam zasilać kartą z konta PLN, zamieniać PLN -> EUR, a potem przelewać na giełdę FTX za pomocą Real-Time Bank Transfer. 5 min roboty i masz kupionego bitka.

W Revolucie do 5k zł miesięcznie wymiana walut za free, w FTX 0.02% fee i darmowa wypłata raz dziennie.
@925fomo: tak, 0.02% fee za kupno/sprzedaż krypto (tu istotne - jako maker, bo taker ma 0.07%). Wpłata za darmo, chyba że ktoś wpłaca poniżej 73 EUR, to wtedy pobierają drobną prowizję. Wypłata na portfel BTC za free raz dziennie.
@Dwudziestydrugi:

gdyby nie siadał po dnie i gdybym nie wierzył w to, że odbije minimum do $40tys w perspektywie paru lat to bym nie pytał, traktuje to jako eksperyment, na ten moment dopóki UE nie zbanuje bitcoina i innych kryptowalut z powodu zmian klimatu to raczej odbije, ale mówię to jako kompletny laik, traktuje to jako zabawę w którą potencjalnie utopię parę, parenaście tysięcy złotych.