Wpis z mikrobloga

Użytkuje od niespełna dwóch lat Samsunga Galaxy S20 i staję przed wyborem nowego telefonu.
Z Samsunga zadowolony jestem dosyć średnio. Niby wszystko ok, ale ogromnie przeszkadza mi słaba bateria (a zapewne raczej procesor Exynos, który na prace baterii tak wpływa). Faktycznie, korzystam z telefonu dosyć sporo, przez co, aby telefon wytrzymał jeden dzień muszę ciągle mieć właczone oszczędzanie baterii. Mam niby ekran 120hz, natomiast nie moge z niego korzystać, bo bateria mocno to odczuwa. Telefon sie szybko nagrzewa. Szczęście, że nie gram w ogole w gry na telefonie, bo to już by była katastrofa
Aparaty tylne są bardzo przyzwoite, o ile jest korzystne światło. Gdy jest troche ciemniej widać ogromny spadek jakości. Aparat przedni jest powiedziałbym bardzo kiepski patrząc na klasę tego telefonu. W przeciętnych modelach realme czy oppo jakość zdjęć wykonanych przednim aparatem była wyraźnie lepsza.
Wydaje mi się, że w flagowym modelu jednej z przodujących marek nie powinny występować takie problemy.
Przechodząc zatem do sedna. Szukam nowego telefonu, flagowca, który zastąpi mi mojego, moim zdaniem nie do końca udanego S20.
Produceni typu Oppo, realme, Xiaomi, Oneplus odpadają, jakoś nie mam zaufania do tych chińczyków, z Huaweiem wiadomo jak się sprawa ma odnośnie usług Google, LG zakończył produkcje telefonów, a Samsung mnie po prostu zawiódł. Pixela jakoś nie biorę pod uwagę, użytkowałem kiedyś różne modele kiedy były to jeszcze Nexusy, byłem raczej zadowolony, ale trochę obawiam się takiego eksperymentu, szczególnie, że cenowo również dorównują najdroższym modelom Apple i Samsunga.
Od zawsze byłem sceptycznie nastawiony do produktów Apple, ale zaczynam bić się z myślami, iż chyba nic innego do wyboru mi nie pozostało.
Na pewno chciałbym telefon o ekranie przynajmniej 6", minimum 120hz, bardzo dobry aparat, mocne podzespoły, aby nic nie lagowało i solidnej baterii, nie wiem czy taki telefon istnieje, ale wydaje mi się, że 13 pro spełnia wszystkie te warunki. Nie miałem jeszcze w rękach najnowszej serii Samsunga S22, więc do końca nie wiem jak one się prezentują pod kątem użytkowania. S22 Ultra wizualne bardzo mi się nie podoba, ale wiadomo, że nie chodzi tutaj o aspekty wizualne natomiast nie wiem czy dobrym ruchem było przekształcenie wersji Ultra w coś rodzaju Note.
Tutaj kieruje się do was. Czy jesteście w stanie polecić jakiś telefon nawiązując do tej wypowiedzi? Czy użytkuje ktoś z was najnowsze flagowce Samsunga? Czy Iphone 13 pro jest w stanie spełnić wszystkie moje warunki?
Pozdrawiam wszystkich, sorry za taki długo monolog, ale chciałem wprowadzić w temat od początku do końca
#technologia #telefony #apple
  • 4
@Poluros też mam S20 i mam podobne odczucia, bateria mogłaby być lepsza, ale aparat dla mnie jest naprawdę bardzo dobry. Mam służbowego iPhone'a 12 no i nie przesiadlbym na niego, bo iOS to chyba po prostu nie dla mnie. Natomiast jakbym chciał zmienić S20 to chyba najpoważniej rozważyłbym Pixela 6.
@Poluros: Wszystko zależy od tego jakim jesteś typem użytkownika. Jeśli jesteś androidowym poweruserem który zmienia launchery, sideloaduje aplikacje, ustawia wszystko pod siebie i ma jakieś dziwne specyficzne scenariusze używania telefonu to odpuść sobie ios.

Jeśli będziesz w stanie zaakceptować różne dziwne ograniczenia softu (np ikonki tylko od lewej do prawej bez możliwości zrobienia sobie między nimi odstępu albo limit 100 połączeń telefonicznych w historii) to iphone 13 pro odwdzięczy się superpłynną