Wpis z mikrobloga

#ogrod #koszenietrawy #trawa

Mirki! Jakby ktoś się wahał przed zakupem automatycznej kosiarki to odpowiadam. To jest #!$%@? sztos! Po 2 tygodniach trawa wygląda jak #!$%@? dywan bez dotykania kosiarki. To gówno samo jeździ, ładuje się, pilnuje różnych stref, aby zawsze i na czas przykosić trawkę. Nie ma chwastów, nie ma plam, nie ma dziur. Trawa się rozkrzewiła i jest super zieloniutka. Sama się nawozi od skoszonych końcówek, które spadają na glebę i rozkładając się tworzą naturalny nawóz.
W tamtym roku kosiłem co tydzień trawe, nawoziłem, a i tak suka potrafiła obrosnąć chwastami i zżółknąć przy krótszym strzyżeniu.
Teraz jest dywan!!!

Dodając. Robot praktycznie się nie zawiesza, nie blokuje, nie ma problemów z przedmiotami zostawionymi na trawniku (piłki, buty, rowerek dziecięcy). Instalacja jest trochę przewalona bo trzeba druta pociągnąć przez cały ogród, ale jak już się to zrobi to sztooos! No i najważniejsze - jest bezgłośna. Jest na prónd więc jej nie słychać wcale, a wcale. Można ustawić, że kosi od 22:00 do 6:00 rano i nikt nie przywali się, że spalinową jeździsz po grzędach XD
nadmuchane_jaja - #ogrod #koszenietrawy #trawa

Mirki! Jakby ktoś się wahał przed z...

źródło: comment_1653973803oShnspd6o62iDIfRz0rcMe.jpg

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
@nadmuchane_jaja: No tanio nie było, ale traktorek juz ledwo zipie, a koszt nowego to też w tych okolicach, a samo koszenie traktorkiem mi schodziło ok. 6 godzin. Tak więc zamiast nowego traktorka i znowu marnowania czasu, zdecydowałem na to i naprawdę nie żałuję. Czas poświęcany na koszenie do tej pory mogę przeznaczyć na inne prace w ogrodzie. Np. dbanie o roślinki takie jak poniżej :)
h.....i - @nadmuchane_jaja: No tanio nie było, ale traktorek juz ledwo zipie, a koszt...

źródło: comment_1654024445m99TTOc7HH5HyOeJzRJDEw.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@hepihipi: może, ale to podobno niezdrowe dla trawy...
poza tym się zgadza, koszenie to strata czasu. To się wydaje komuś kto mieszka na blokowisku, że jak będzie miał własny domek z ogródkiem to będzie kosił trawkę i pił piwko XD Po 3 razie to po prostu #!$%@? XD
  • Odpowiedz
@nadmuchane_jaja ototototo. Każdy chcial kosić jak kupiłem traktorek... jakieś pierwsze pol godziny. Co do koszenia mokrej trawy to ja słyszałem że wręcz odwrotnie. Najlepiej ja kosić mokra podobno, tylko najmniej przyjemnie i wygodnie.
  • Odpowiedz
@nadmuchane_jaja:

@hrumque: nie rozumiesz, drut to obwód zamknięty. W środku jest kosiarka. Ona NIE MA OPCJI wyjechania poza drut. Chyba, że jest popsuta w co nie wierzę bo pewnie jakieś zabezpieczenie na tą okoliczność też jest i się po prostu zatrzyma w miejscu.

@nadmuchane_jaja: niestety tak to nie działa. Drut jeśli ma ciągłość, wytwarza pole elektromagnetyczne które wykrywa kosiarka z małej odległości. Przerwany drut - brak przepływu prądu/brak pola
  • Odpowiedz
@nadmuchane_jaja:

@nO-C34: idąc tym tokiem myślenia, nic nie możesz sobie kupic bo pewnie Ci ukradną XD

Mam monitoring i ubezpieczenie chałupy. W razie coś odkupią nową, a złodziej zostanie ze złomem w reku.

@nadmuchane_jaja: Ubezpieczenie domu i ogrodu nie obejmuje robota kosiarki. Sprawdź, a jeśli obejmuje to proszę na priv nazwę firmy ubezpieczeniowej.
  • Odpowiedz
  • 0
@szokram u mnie jak nie było ciągłości obwodu (chciałem sprawdzić po zakupie czy robót wystartuje na sucho) to aplikacja pokazywała ze nie wykryto przewodu. Dopiero jak spiąłem bazę to robót wyruszył do pracy. Może jakieś starsze modele tego nie sprawdzały i jest jak koleś pisze ze jechał sam przez ulicę. U mnie nawet jak prąd bazy wyłączę to kosiarka się zatrzymuje.
  • Odpowiedz