Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Pellet w tym roku wyjdzie mnie 3000zł drożej (a może i więcej, bo drożeje cały czas). Rata kredytu hipotecznego już dźwignięta o 1000zł. Już na samym wstępie 15000zł więcej trzeba w tym roku wyjąć z kieszeni. To tak jakby wykopowy informatyk pracował cały miesiąc tylko na podwyżki tych dwóch rzeczy. Szkoda strzępić ryja. ( ͡° ʖ̯ ͡°) #inflacja #ogrzewanie #pieniadze #dom #kredythipoteczny
  • 11
@olito: Ale w czym problem? Jak stawiałeś dom to nie wiedziałeś że rata kredytu zmienia się w czasie a pelet, jak każdy surowiec, może podrożeć?
@kaaban: to czemu skaczesz na @olito ze nie przewidział podwyżek ? Jesteśmy w nienormalnej rzeczywistości w tej chwili. Rata kredytu może zdrożeć, pellet/węgiel/ekogroszek może zdrożeć. To, że wszystko naokoło drożeje w niespotykanym tempie nie było do przewidzenia i nie jest normalnym.
@koob: 2 lata temu kupowałem dom. Ekogroszek był za 920zł/tona (spalanie mam 1.3 tony / miesiecznie - jakieś 6 ton w zimie). Wcześniejsza cena 5400 teraz jak widzę ceny 2500+, wychodzi że zapłacę minimum 15000zł (jeśli wg uda mi się go kupić). Moje zarobki nie wzrosły. Rata kredytu wzrosła o 1100zł (rocznie 13200zł). Więc już jestem 23k biedniejszy. Nie mówię już o cenach w sklepach. Realnie jak sobei to liczę to
Rata kredytu hipotecznego już dźwignięta o 1000zł. Już na samym wstępie 15000zł więcej trzeba w tym roku wyjąć z kieszeni.

@olito: a dodać trzeba, że nic więcej nie kupiłeś/nabyłeś
@c43amg: 2200zł (2000+200) płaciłem wcześniej, w styczniu rata już była 2700-2800, a po przejściu na stałe (5.8%) rata 3100 + 200 ubezpieczenie obowiązkowe więc 3300 :)

Byłem we wrześniu przed podwyżkami w banku aby zmienić na orpocentowanie stałe ale Pani dyrektor (bo ona mnie przyjmowała) mnie oszukała i powiedziała że to trzeba na nowo sprawdzać cała zdolność kredytowa i potrwa to ponad miesiąc. A miałbym rate na stałym 2500zł. A po