Wpis z mikrobloga

@Kouros: akurat pracowałem jako programista w automotive i windows tam jest z tego względu że jest kupa softu legacy napisanego 20-30 lat temu i nikt tego nie będzie dotykał tylko się kopiuje z linii na linię i pomiędzy fabrykami
i wcale nie jest to zaleta administrowanie tymi często 20 letnimi rozwiązaniami to absolutny koszmar, nie wiem czy na linuxie działało by to lepiej (na pewno tak chociażby ze względu na
  • Odpowiedz
nie ma źródła bo to nie jest prawda, ale najprawdopodobniej jest to około 77% procent, natomiast linux króluje na superkomputerach (ma 100%), a na mainframe'ach mają około 50%.

I ja mam jako takie źródło

@LeniwiecPracoholik: warto odnotować, że tutaj jest mowa o publicznie dostępnych serwerach, takich jak strony WWW i serwery DNS. Windows server można spotkać w wielu mniej oczywistych miejscach.

@fervi
  • Odpowiedz
Linux jest swietny jako rozwiazanie serwerowe. Jako desktop wiecznie sie cos p------i. Uzywalem jakies 8 lat w tym 3 zawodowo i zrezygnowalem glownie przez problemy z zarządzaniem RAMem które działa po prostu kulawo. kswapd0 na j----e 100% CPU w trakcie rozmowy z klientem na zoomie do dzis przesladuje mnie po nocach

Mac albo Windows + WSL2 to w sumie idealne combo
  • Odpowiedz
@hdh3he3: No spoko, ale taki Google oparł na nim nie tylko system mobilny (który jest mega sukcesem), a także swój system desktopowy. Może problem nie jest w Linuksie, a użytkowniku? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: Bo node w--------l wszystko xD Jeszcze anegdotka z dzisiaj, zdzwaniam sie z chlopakiem na pingwinie cos tam mi pokazuje w kodzie i slysze jak mu glos zaczyna zwalniac, mowie ze cos gorzej slychac, mowi ze chyba net cos zwolnil

Mowie wpisz top w terminalu

kswapd0 === 100% CPU xdd

Kurtyna
  • Odpowiedz
@fervi:

fatalna aplikacja

Na macu i windowsie działa bez żadnego problemu ale wiadomo, to aplikacja jest zła, laptop jest zły i w ogole uzytkownik jest zły. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zauwaz ze w ogole rozmawiamy o problemach ktory user mac os czy okienek nawet nigdy nie uświadczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
reddit.com/r/linux/comments/aqd9mh/memory_management_more_effective_on_windows_than/
Yes it's a known problem. I have 8G RAM and 8G swap partition on an SSD. The system can semi-freeze indefinitely when swapping. During that I can hardly move the mouse cursor.

System lock-up has always been a problem on Linux (and FreeBSD) when the system is running out of memory. It's pretty trivial to bring a system to its knees, even to the point of being almost impossible to login
  • Odpowiedz
@hdh3he3: Ja nie twierdzę, że się nie da zajechać RAMu i rozpocząć Swapowania - po to właśnie działa SWAP. Bardziej mnie zastanawia co odpalasz na 32GB ramu w Node, że ci ram zapycha. I czy zgłaszałeś to twórcy.

Jak nie chcesz by ci system swapował, to nie dajesz swapa i tyle.
  • Odpowiedz