Wpis z mikrobloga

• 7
1538 + 1 = 1539

Tytuł: Zaczynaj od DLACZEGO. Jak wielcy liderzy inspirują innych do działania
Autor: Simon Sinek
Gatunek: poradniki
Ocena: ★★★★
ISBN: 9788328344549
Tłumacz: Zbigniew Waśko
Wydawnictwo: Onepress
Liczba stron: 248
Forma książki: e-book
Główna i jedyna przedstawiona w tej książce teza jest chyba dość słuszna - Twoje działania i produkty powinny być inspiracją dla innych i przez dążenie do zaspokojenia ich potrzeb, których jeszcze nie odkryli, możesz osiągnąć większy sukces niż oferując to samo co inni.

Wszystko byłoby super, gdyby nie to, że cała niezbędna wiedzą, jaką można przyswoić z tej książki znajduje się na 1 stronie. Cała reszta to tylko kolejne przykłady tego, jak inspiracja zmienia świat i jak wiele od niej zależy. Największym jej problemem jest dla mnie to, że książka jest ewidentnie pisana pod tezę, a firmy pasujące do przykładów są przedstawiane jako te, które za każdym razem osiągały sukces. Choć wszyscy wiemy, że nie ma firmy, której nie zdarzają się błędy. Oczywiście szybko się po nich podnosiły, ale dalej trudno powiedzieć, że 100% ich produktów to był strzał w dziesiątkę.

Jeżeli ktoś chce się zorientować w samej tezie autora, to polecam przeczytać pierwsze 20-40 stron, bo kolejne ponad 200, to już tylko powtarzanie nowych i bardzo podobnych przykładów na poparcie tej tezy. Szkoda, że autor nie rozegrał tego lepiej, bo bardzo trudno ją będzie komuś polecić.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

128/128 - 128 książka przeczytana w tym roku i jednocześnie, zgodnie z moim założeniem na ten rok, ostatnia recenzja pod tym tagiem ( ͡ ͜ʖ ͡)
@rassvet @George_Stark @smierdakow Powodzenia w książkowej rywalizacji i do zobaczenia w styczniu 2023 ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#bookmeter #poradnikibookmeter
ali3en - 1538 + 1 = 1539

Tytuł: Zaczynaj od DLACZEGO. Jak wielcy liderzy inspirują...

źródło: comment_1652027333zBTkN2m5Zjv2DymaK0d89w.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@ali3en: Hej, miałem podobne wrażenia. Ogólnie uważam, że Sineka lepiej się słucha niż czyta, ale książka i tak wartościowa.

I podbijam to, co napisał @smierdakow i też zadaję pytanie "a czemu tak?". Rozumiem oczywiście twoje wybory, chęci i pomysły. Twoje życie, twoje decyzje. Za to mnie miło się czytało, że dodałeś kolejną lekturę. Zachęcam, żebyś z nami został i może chociaż dodawał książki z szybką mini-recenzją. Dużo czytasz, masz
  • Odpowiedz
@smierdakow @thus: Taki był plan od początku, natomiast do 128 miałem dobić w okolicach końca 3 kwartału. Nie jestem recenzentem i czasami pisałem swoje wrażenia trochę na siłę, a nie chcę tego robić, bo nie ma w tym ani frajdy dla mnie ani dla innych, którzy będą to czytać. Recenzje tych ciekawszych książek (9-10/10) będę wrzucał na Goodreads i może kopiował tutaj, ale to już zdecydowanie rzadziej niż dotychczas.
  • Odpowiedz