Wpis z mikrobloga

• 38
#hotelparadise Eliza i Jay wnieśli ten program na inny poziom. To jest rozgrywanie strategiczne na spokojnie, bez zbędnych waśni, bez otwartych konfliktów. Bardzo inteligentne osoby. Jest między nimi elektryczność, telepatyczna nić porozumienia jakich jeszcze w tym programie nie było.

Gdyby program potrwał dłużej można się zakochać w Jayu i w Elizie też.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Agnsad: Generalnie zgadzam się z wypowiedzią, ale Elizka jakby była trochę starsza byłaby w kilku sytuacjach bardziej powściągliwa i lepiej pewne sytuacje mogła rozegrać.
Odnośnie Jaya to fenomen i w zgadzam się że dobrze rozumie zasady HP - wystarczy zobaczyć jakie zadaje pytania na wyroczni - np. ostatnio czy Kasper mówił Kubie że chciałby aby Karolina wróciła - dobre pytania skubany zadaje robiąc kilka kroków do przodu.
  • Odpowiedz
@kipman1: pytania zadaje dobre,ale jak na razie,to nic nie ugrali, lecz stracili wszystkich sojuszników. Jedyne co zrobili dobrze, to stworzyli relację i trochę kontrowersji, przez co są chronieni przez produkcję, jeśli o to chodzi,to zgoda, ale ten motyw już był grany przez Bibi i Sajmona.
  • Odpowiedz
@Agnsad: Ja się nawet zgadzam z tym, że tworzą dobra parę i pasują do siebie (po prostu obojga nie lubię na tym samym poziomie, ale myślę że oni się lubią). Czy mogłabyś dać jeden przykład tego dobrego rozgrywania strategicznego, bo nie wiem właściwie o czym mówisz?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Dromodron czy nasz wysoką wrażliwość i wysokie IQ emocjonalne? Ponieważ odpisując Tobie rozpiszę się i muszę mieć pewność że masz warunki by dostrzec to co ja?
  • Odpowiedz
@Agnsad: myślę, że wysoką wrażliwość tak, ale nadwrażliwości nie. IQ emocjonalne ciężko mi powiedzieć. Jak stwierdzisz, że szkoda strzępić klawiatury, to się nie obrażę:)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Dromodron na początek wyjaśnię że wysoka wrażliwość to jest wysoka częstotliwość odbierania bodźców, wiele bodźców: bardziej i dokładniej, szerzej.

Natomiast nadwrażliwość to zaburzenie w obszarze lęków, zupełnie inny obszar.

Jak znajdę chwilę rozpiszę się ;)
  • Odpowiedz
@Agnsad: proszę opisać. Nie tylko dla @Dromodron. Przecież cała masa osób to czyta. Nie trzeba od razu zaczynać od tego, że mam wysoką wrażliwość i wysokie IQ emocjonalne więc jestem na tyle wyjątkową osobą, że rozumiem ich relację ( w domyśle stanowię mniejszość) a reszta nie i nie jest w stanie, bo nie ma warunków. Zawsze można przynajmniej spróbować coś wyjaśnić i zobaczyć czy odbiorca zrozumie, co mamy
  • Odpowiedz
@Agnsad: Hmm oczywiście nie wiem czy jest tak w Twoim przypadku, po prostu w swoim otoczeniu nie tak rzadko mam osoby, które w swoim mniemaniu są głębiej rozumiejące z wysokim IQE, a tak w odbiorze wydają się po prostu nadwrażliwe emocjonalnie (bo o taką nadwrażliwość mi chodzilo, chociaż z IQ emocjonalnym się to pewnie jakoś wiąże :)
  • Odpowiedz
@Agnsad: żeby dostrzec rozgrywanie strategiczne nie jest potrzebna wysoka wrażliwość tylko logika. Jeśli założyć, że ta para coś rozgrywa, to jak na razie efekty są takie, że wywalili Marikę, ale tu zdecydował przypadek ( Eliza przegrała, a mimo to dostała przywilej) oraz stracili Michała, tutaj imo też przypadek, bo stało się to z zaskoczenia i nie mieli możliwości wpływu na grupę oraz stracili Wiki, tutaj już przypadku nie było, tę
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Luska_02 żyję na świecie 37 lat i mam doświadczenie w tym, że wysoko wrażliwych rozumieją tylko wysoko wrażliwi. Nie dyskryminuję nikogo. Jestem po prostu zmęczona gdy ktoś nie kuma mojego punktu widzenia. Nie jestem masochistką.
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@Dromodron Jay zdaję się dobrze wiedzieć jaka jest psychologia "palarni". Do palarni chodzimy po ulgę. Jest to nasza przerwa, chwila zrzucenia napięciai: w pracy, w nauce, na imprezie etc etc. W palarni możemy się rozluźnić i powiedzieć co nam leży na sercu, wyżalić, coś wyznać. Jay cały sezon spędza w palarni. Zapoczątkował spotkania w palarni. Ludzie mu się zwierzają i opowiadają co czują, jak się czują, jakie mają wrażenie na jaki temat, mówią jacy są, pokazują jacy są. Nie byłabym zdziwiona gdyby Jay, sportowiec medytujący w realnym życiu palił jedynie towarzysko ( ͡º ͜ʖ͡º)
To w palarni Marika popełniła błąd, który ją kosztował utratę pary, Eliza odsunęła ją tam od Jaya. Jay dostrzegł, że Eliza potrafi manipuliwać. Eliza też wie do czego służy palarnia: do rozkminek.

Jay powiedział do Kaspra, że nie chciał zwracać uwagi na Elizę bo wiedział, że ona spowoduje, że będzie wybiegał myślami w przyszłość, a on przyszedł do programy być skupiony na tym co dzieje się w programie. Widać to szczególnie w momentach, które nie idą po jego myśli, gdy mówi: "dziś nie będę pił, dziś będę słuchał co mówią gdy się napiją".

Jest to osoba bardzo mocno skupiona na słuchaniu innych ludzi. Słuchanie jest najbardziej pożądaną społecznie cechą. Ludzie uważają osoby, które ich słuchają za sprzymierzeńców. Natomiast Jay słucha ponieważ dzięki temu obserwuje jak zmieniają się układy sił w Hotelu. Dzięki temu nie ma
  • Odpowiedz