Wpis z mikrobloga

Chciałbym na konsolach wbudowanego tłumacza, żebym mógł wybrać sobie taką opcję tłumaczenia tekstu nawet jeśli nie będzie on idealny, to jako opcja niech po prostu będzie dostępny. Ciekawe czy to jest aż tak drogie ze względu na licencje czy po prostu ktoś doszedł do wniosku, że i tak nikt nie będzie korzystał.

YT ma tłumaczenie napisów, a nawet mowy (chociaż to jest akurat gówno warte), na każdej przeglądarce mogę sobie zainstalować wtyczkę i tłumaczyć całą stronę którą przeglądam. Na telefonie to samo, a konsole nadal w lesie.

#xbox #ps4 #ps5
  • 6
@Zielony_Ogr wydaje mi się że kwestia braku standaryzacji jeżeli chodzi o napisy

Każda gra ustawia sobie napisy jak chce. Napisy na yt są nałożone na film i widnieją jako plik wejściowy w samym systemie yt.

Microsoft niby ciągle wysyła ankiety dotyczące tłumaczenia maszynowego w programie insider ale czy coś z tego wyjdzie i znajdą sposób jak to zrobić?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zielony_Ogr: przecież ciągle trwają nad tym prace, Microsoft ciągle rozwija swoje projekty w ramach szeroko rozumianych "Ułatwień dostępu", w ankietach dla insiderów na xboxie ale nie tylko były już pytania o tego typu usługę.
Problem jest jednak inny, gier z fabułą nie da się w ten sposób przetłumaczyć i żaden z obecnie istniejących sposobów tłumaczenia sobie z tym nie poradzi.
wydaje mi się że kwestia braku standaryzacji jeżeli chodzi o napisy

Każda gra ustawia sobie napisy jak chce.

@Medonix: no nie jest to do końca prawda, bo ta standaryzacja jest, ale dość luźna. Jest to weryfikowane na etapie certyfikacji gry na daną platformę.