Aktywne Wpisy

Tu magical czekam #danielmagical #patostreamy

Pshemeck +5
Wrzutka o samolotach dla Ukrainy uaktywniła indyjskich obywateli. Serio... duży kraj, dostęp do internetu, a wierzą, że Rosja zaatakuje Polskę i zetrze nas z mapy w jeden dzień. Ta wielka Rosja, co przez rok nie potrafi podbić 30% uwstecznionej Ukrainy, a obywatele tego wielkiego kraju w 30% srają do dziury w ziemi :D Wrzuciłbym mema z defekacją na ulicy, ale nie chcę kopać upośledzonego. Do spółki z Afryką pokazują, że jednak niektóre

Hej, potrzebuje w excelu formule ktora sprawdzi mi czy w danej komorce jest konkretny wyraz.
Mam taki kod (uzywam do formatowania warunkowego zeby my podświetlilo wiersze ktore zaczynaja sie na TEST lub TEST2):
=OR(LEFT($B1,4)=""TEST"",LEFT($B1,5)=""TEST2"")
problem jest taki ze czasami ten wyraz moze byc gdzies w srodku, np. ABCTEST2ABC, TTTTESTABC, Ala ma TEST kota.
Czy jest jakas formula ktora sprawdzi mi czy w danej komorce jest dany ciag znakow (w tym przypadku TEST albo TEST2), bo to co mam to sprawdza mi czy komorka zaczyna sie od TEST lub TEST2.
Obudowujesz sobie to jakimś IFem albo IFERRORem i gotowe.
A u Ciebie redundatne jest sprawdzać czy 5 znaków to TEST2, bo sprawdzasz czy 4 znaki to TEST, więc i tak dostaniesz PRAWDA po tym pierwszym teście. ¯\_(ツ)_/¯
@Polinik: akurat w formatowaniu warunkowym samo znajdź wystarczy