Wpis z mikrobloga

Jak to jest z CPL(H) #helikopter w Polsce? Z tego co zrozumiałem, to ca 700k jest potrzebne na samo zrobienie licencji, ale to nadal okolice 200h nalotu, da się w Polsce znaleźć pracodawcę po zdobyciu licencji? I czy w ogóle jest na to zapotrzebowanie? Informacji na ten temat jest jak na lekarstwo w porównaniu do #atpl. Rynek jest zmonopolizowany przez byłych wojskowych z >1kh nalotu?
#lotnictwo #cpl

Nie, żebym planował xd Kurła, prawie bańka żeby wejść do pracy marzeń, gdzie takie same piniondze zarobię w aktualnej branży, bez ryzyka i odpowiedzialności, ech. A w takiej Kanadzie ponoć CPL(H) da się ogarnąć w okolicach 50-60k zielonych
  • 28
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: dzięki, skorzystam na pewno :) A co do półlegalności - rozbija się o to, że przy np. darmowym przebazowaniu powinienem dorzucić się do kosztów wykonania lotu? Już nawet w szybowcach pojawia się ten temat, ponoć ULC łyka dorzucenie symboliczne do kosztów (w stylu 10zł), a reszta od pasażera. No ale skala kwot względem heli to zupełnie inna bajka
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: hah xd Czaję o co chodzi, w sumie to nawet brak możliwości zarabiania nie byłby taki problematyczny, spokojnie będę w stanie przejść na bardziej luźną formę zatrudnienia w zdalnej formie, ew. po prostu zrobię sobie dłuższe wakacje z oszczędności na dolatanie do CPL.

Btw. wyglądasz na bardzo doinformowanego w środowisku, mam takie ogólne pytanie - jak w ogóle wygląda sytuacja z zapotrzebowaniem na pilotów heli na rynku oraz osobno w
  • Odpowiedz
@Fitoplankton: Heli w Polsce w ciągu ostatnich paru lat namnożyło się strasznie. Pamietam ze w 2015 byłem na palcach jednej ręki w stanie wymienić wsyzyskie prywatne maszyny które nie są Robinsonem, a dzis nie wiem czy nie ma w Polsce z 5 AW109/139. Każdy król gumiaków kupuje teraz R44 - serio, ostatnio na tiktoku widziałem dwa lambo w zielonym kolorze i R44 w takim samym, jakas firma meblowa o której istnieniu
  • Odpowiedz
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: brzmi bardzo spoko, szczególnie

Z tego co się orientuje to poszło to w stronę szkolenia swoich kadetów, żeby odciąć się od emerytów z woja, którzy byli jacy byli.

napawa sporym optymizmem xd Skrobnę maila do LPR z ogólnym wywiedzeniem się nt. ich aktualnego podejścia. Bo z jakiegoś podjedynczego artykułu, na który się natknąłem, to ten program trwał do przynajmniej 2019, ale już nie było updateów z kolejnych lat (a korona
  • Odpowiedz
@Fitoplankton: Raczej nie dostaniesz odpowiedzi :) skocz na lotnisko, pokręć się, popytaj, jak beda jakieś widokowe to zagadaj z pilotami to będziesz miał najświeższe info. Do tego grupa Awiatorzy na fb i dlapilota.pl obowiązkowo. Możesz tez się wybrać na jakas lotnicza imprezę pt. Polish Aviator Party, ale od razu ostrzegam ze to lizanie się po fiutach xD

Obczaj na insta paru pilotów heli z LPR, chętnie się dzielą info

A No
  • Odpowiedz