Wpis z mikrobloga

Niby głupi pomysł, a działa. Przy obciążeniu LinXem temperaturki maks 75 stopni

@Baero: Lepszy efekt uzyskasz jakbyś zastosował ciekły metal pomiędzy radiatorem a prockiem i GPU. Musisz tylko jakimś neutralnym silikonem zabezpieczyć by ciekły metal się nie wydostał gdzieś na płytę główną. W moim przypadku to paktycznie sprawiło, że w idle wiatrak mi się nigdy nie włącza (t480 z dual heat pipe) a w drugim lapku thinkapadzie tempteratura zeszła średnio o
ciekły metal trochę się cykam nakładać. Chyba że będę próbował na starszym sprzęcie.

@Baero: ja też się cykałem, ale kupiłem silikon do zabezpieczania pcb przed wilgocią i działa to idealnie xd
@Baero: a ok xD a tak z ciekawości zapytam, miałeś wcześniej Thinkpada czy nowa przygoda z tym sprzętem. Pytam, bo sam mam Thinkpada ale X230 i myśle o wymianie właśnie na X280 albo na T480 (chodzi bardziej o upgrade i szybki demontaż baterii)
@mlynarz_z_mlynkowa: zamieniłem niedawno x250 na t480. Fajne jest to, że można go rozbudować, RAM do 64GB, ostatni (?) Thinkpad z podwójną baterią. Wolałbym rozmiar x250/x280, ale x280 już jest nowoczesny (RAM lutowany, bateria w środku).
@Bpnn: Zwłaszcza, że X280 na znanych portalach aukcyjnych jest ciężko dostępny z maksymalną ilością ramu
(a jak już jest to często ludzie wołają chorą kwote albo są z matrycą 1366×768) więc dlatego się rozglądam nawet za T480 z 8GB ram właśnie ze względu rozbudowy do 16GB+